Főoldal » Húsvétolj Angliában!

Húsvétolj Angliában!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A XVIII. századi Angliában, egy Bow nevű faluban állt az a vidéki kúria, amely ma az özvegy fiáról elnevezett kocsmának ad otthont. Ebben a házban történt sok-sok évvel ezelőtt, hogy egy özvegyasszony fia, kalandokban reménykedve nekivágott a tengernek és soha többet nem tért vissza az édesanyjához. Az asszony azonban nem akart belenyugodni gyermeke elvesztésébe, ezért Nagypénteken egy forró zsemlét akasztott a ház gerendájára, abban reménykedve, hogy az eltévedt ifjú mégiscsak hazatalál. Hosszú éveken keresztül várt hiába, ám egészen a haláláig hű maradt ehhez a szokásához, és Nagypéntektől kezdve minden nap újabb és újabb zsemlével gyarapodott a gerendára akasztott eledel.

Most az  egykori ház helyén egy ivő áll, amelyet az „Özvegy fia kocsmájának” neveztek el – egy forró zsemlét akasztanak a gerendákra, és ezt a szertartást az anyai fájdalom tiszteletben tartása végett három egymás követő napon ismétlik. Az özvegy reménykedését kifejező, napról napra növekvő, forró zsemlékből készült füzér emlékére, az ünnepet Hot Cross Bun Ceremony-nak nevezik.

[token node title-raw]

Hogyan készül ez az édes finomság?

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 5 dkg porcukor
  • 3 dkg vaj
  • 1,5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1,5 dkg friss élesztő
  • 10 dkg cukrozott gyümölcs és mazsola vegyesen
  • 1/2 narancs és 1/2 citrom héja reszelve

a kereszthez:

  • 3 csapott evőkanál finomliszt
  • kevés víz

a mázhoz:

  • 1/2 dl víz
  • 2 evőkanál cukor

A langyos tejben elkeverjük a vajat, a tojást, a reszelt citrushéjakat és az élesztőt. A liszthez adjuk a fahéjat és a porcukrot, majd a tejes keverékkel lágy tésztát dagasztunk belőle. A végén tesszük bele a cukrozott gyümölcsöket és a mazsolát, ezzel már csak pár mozdulattal összegyúrjuk. Letakarva 1 órán át kelni hagyjuk.

A tésztát 8 részre osztjuk, zsemléket formázunk belőle, sütőpapíros tepsire tesszük őket, egymástól távolabb. Ismét hagyjuk kelni nagyjából 1 órán át.
Ezután a 3 evőkanál lisztet annyi vízzel keverjük el, hogy sűrű krémet kapjunk. Nejlonzacskóba töltjük, a sarkára fél centis lyukat vágunk, majd a masszával keresztet rajzolunk a zsemlékre. Előmelegített, gőzös sütőben 180 fokon, nagyjából 20 perc alatt megsütjük őket. Amíg sülnek, a 1/2 dl vízből és a cukorból pár perc alatt szirupot főzünk, ezzel kenjük le még forrón a kisült zsemléket. Tálalásnál vajat és lekvárt is adhatunk mellé. Nagyon finom másnap megpirítva is.

Előző részek:

Húsvétolj Amerikában!

Húsvétolj Ausztráliában!

Húsvétolj Norvégiában!

Forrás: http://www.sulinet.hu/nyelv/oktatas/angliahusv.html

http://mohakonyha.blogspot.com/2011/04/hot-cross-buns.html

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?