Főoldal » Iskolakertek! Hol vagytok?

Iskolakertek! Hol vagytok?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nagyon kevés példát találunk arra, hogy az iskolai udvarok ne csak lebetonozott focipályát, vagy néhány csoffadó bokrot jelentsenek. Holott ezek a területek konyhakertté alakítva nem csak az egészséges táplálkozásra nevelés, de a közösségfejlesztés eszközei is lehetnének.

Pedig már a Pallas Lexikonban is olvashatjuk: A vallás- és közoktatásügyi miniszter … elrendeli, hogy a község tartozik az iskolának kertül alkalmas és bekerített telket …  és a gyermekek létszámához mért nagyságu testgyakorlótért adni.  Az I.-nek az a célja, hogy értékesítse a természettudományokban, jelesen a természetrajzban rejlő oktató- és nevelő-elemeket az általános népmiveltség érdekében, hogy vezesse be a gyermeket a hazai természetbe és szerettesse meg vele, hogy fejtse ki benne a rend-, a szépérzelmet s a munkában való gyönyörüséget s hogy végre a népjólétre is hasson üdvösen. E céljához képest kivánatos, hogy minden I.-ben legyen: 1. egy mező, amelyből mindenik felsőbb osztályu tanuló számára egy-egy ágy kihasítandó; 2. faiskola; 3. veteményes kert; 4. virágágy; 5. faluhelyen méhes; 6. ha a helyi viszonyok ugy kivánják, a selyemhernyó tenyésztésére berendezett egy kis veranda.

Ma hol vannak az iskolakertek?
Mert nem is olyan régen – néhány évtizeddel ezelőtt – még a tanintézmények működési szabályzatában írták elő a tankertek létesítésének kötelezettségét, aminek következtében a városi és a falusi általános és középiskolák mellett voltak iskolakertek. Sajnos, az utóbbi időben megritkultak az iskolakertek: talán kevesebb lett a hely és kevesebb lett a pedagógusok ideje is.

Az iskolakertben a tanulók együtt élnek a természettel, így egész más
lesz a viszonyuk az élőlényekkel. Megismerhetik a konyhakerti növényeket, ismereteket szerezhetnek azok gondozásáról, megtapasztalhatják milyen sok munka és felelősség kell a növények termesztéséhez.

Hol találtam ma iskolakertet?

A budapesti Bem József Általános Iskolában is létrehoztak egy kis kertet, képeket a kerti munkákról itt láthatunk >>>>

Közel 2 millió forintból valósult meg a keszthelyi Életfa Iskolában egy öko kert, amelyben a gyerekek különböző növényeket nevelhetnek. Az „Ehető iskolakert” című projekt az Esthajnalcsillag Oktatási Alapítvány segítségével jött létre >>>>

A budapesti Újalma Általános Iskolában “ha jön a tavasz, előkerülnek az ásók, kapák, gereblyék, és sok-sok finomságot ültetünk.  Nagy sláger az eper, a paradicsomot is szívesen eszegetjük a bokorról, de az elmúlt ősz újdonsága a menta volt, mert az elsősök megtanultak belőle limonádét készíteni, és ezt az egész iskola szívesen fogyasztotta.” >>>>

És külföldön? Egy kis kedvcsináló kertcsináló:

http://www.youtube.com/watch?v=QGMotWQRb6A&feature=related

Forrrás: http://tudatosvasarlo.hu/cikk/iskolai-kertek-csak-szemnek-vagy-szajnak-ingre

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?