Főoldal » Mi az a pinata?

Mi az a pinata?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A “Piñata” kihagyhatatlan egy vidám, jó hangulatú születésnapi bulin.

Már Marco Polo beszámolóiban is olvashatjuk, hogy Kínában az új év alkalmából felszerszámozott tehén, ökör, vagy bivaly figurát díszítettek fel színes papírokkal, rongyokkal, amit aztán felfüggesztettek egy magas helyre. Színes botokkal erősen ütlegelték a díszes figurát, az megsérült, és a hasadékokon át magok szóródtak ki belőle. A maradék figurát meggyújtották. Aztán összekaparták a hamuját és hazavitték, hogy hozzon szerencsét az új esztendőben.

Európában a XIV. században honosodott meg ez a szokás és a böjti ünnepekhez kapcsolódott.

Mára a piñata elvesztette vallási jelentőségét. Ma már a játék, a móka, a vidámság kedvéért készítik. A hagyományos agyagedényt felváltotta a karton és papírmasé, vagy épp a lufi. A figurák igen különbözőek, mesehősök, állatok (papagáj, szamár, bika, kacsa stb.), virágok, gyümölcsök, rakéták, kosarak, házikók, csillagok…, kicsik, nagyok, közepesek. Közös bennük, hogy színesek, és finomságok, csomagolt cukorkák, gyümölcsök (narancs, lima, mogyoró, guayava stb.), vagy épp apró játékok vannak benne. Tesznek bele apróra tépdesett újságpapírt, konfettit is, hogy a piñata tartalmának földre hullásakor még nagyobb legyen az izgalom, amikor kikapirgálják az igazi kincseket A piñata szétverése ma is bekötött szemmel, az ütő személy megforgatásával, téves vezényszavakkal megtréfálva történik. Nekem jobban tetszenek az olyan piñatak, amelyek nem emberi vagy állati alakot formáznak. Ezek ütlegelését kicsit morbidnak tartom.

Sok helyen karácsonyra  is készítenek piñatat, jászol, karácsonyfa, vagy színes karácsonyfadísz formákban.

Már Magyarországon is rendelhetünk piñatat, de készíthetünk magunk is. Nézd meg a videót, hogy hogyan!

A készítéshez további leírás >>>>>>

Forrás: http://www.amazoniaportal.com

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?