Főoldal » OKJ vagy diploma?-Vol. 2.

OKJ vagy diploma?-Vol. 2.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Mire jó az OKJ, lehet-e vele munkát találni? OKJ-képzés vagy hagyományos egyetemi fokozat? Fiatalokat kérdeztünk a szakképzésben szerzett tapasztalataikról
Kiss Zsuzsanna jelenleg harmadéves főiskolai tanuló, ám a középiskola és a főiskola között idegenforgalmi szakmenedzser OKJ-képzést szerzett.
„Nem sikerült az egyetemi felvételim és szerettem volna hasznosan eltölteni az időt a felszabaduló egy évben. Mivel vidéki vagyok, szerettem volna Pestre jönni, és mivel se egyetemre, se főiskolára nem vettek fel, így kinéztem egy hasznos ismeretet nyújtó OKJ-s képzést, amiből szükség szerint meg is tudtam volna élni. Ugyanakkor maga a téma – idegenforgalom – nem érdekelt különösebben, a főiskolán teljesen más – szabad bölcsész – szakra jelentkeztem, csak arra gondoltam, hogy ahhoz jól jön majd kiegészítésnek egy ilyen gyakorlatiasabb képzettség. Az is fontos szempont, hogy ily módon diákigazolványt kaptam, ami jelentős könnyebbséget nyújt, főként az utazási kedvezményekkel. Mivel egy színvonalasnak mondható gimnáziumból jöttem, így a tanulás nem okozott különösebb nehézséget, ráadásul heti három napban voltak óráink, így a fennmaradó időben dolgozni is tudtam. A képzés elvégzése utáni évben viszont felvettek a kívánt főiskolai szakra, így jelenleg úgy tűnik, hogy nem fogom használni az idegenforgalmi szakmenedzser képesítésemet, de egyébként sose lehet tudni. Nem bántam meg, hogy a szabad évemben megszereztem egy ilyen papírt.”
Péter Fanni célja ezzel szemben a marketing- és reklámügyintéző OKJ-képesítés megszerzése volt munkája hivatalossá tételeként.
„Már öt éve foglalkoztam kozmetikai szerek értékesítésével egy vállalkozásnál, de mindig is hiányzott egy papír arról, hogy ez irányú végzettségem van. Az igaz, hogy a képzés során nem sok olyat tanultam, amit hasznosíthattam volna – ugyanis főként elméleti ismereteket szereztem arról, amit a gyakorlatban már nagyon is jól tudtam. Nehézkesen bár, de sikerült a munka mellé beilleszteni az órákat, ami annak is köszönhető, hogy csak heti két délutánt (hétfő és péntek) kellett rászánni az iskolára, egyedül a vizsga kívánt aránylag sok időt, de munka mellett arra is fel tudtam készülni. Mivel már négy éve végeztem, így tapasztalatból mondhatom, nagyon fontos volt megszerezni ezt a képesítést, hiszen nem mindegy, hogy az önéletrajzomban csak egy érettségi vagy pedig egy felsőfokú képesítés is szerepel, amint azt több (sikeres) állásinterjú is igazolja, arról nem is beszélve, hogy a legtöbb helyen elvárják a kapcsolódó végzettséget. Ebben az esetben pedig hiába bizonygattam, hogy én már több éve ezen a területen dolgozom, hátrányt szenvedtem azokkal szemben, akik mindenféle gyakorlat nélkül ugyan, de igazolható képzettséggel rendelkeztek. Mikor én is megszereztem a szükséges papírt, fordult a kocka és a nagy gyakorlati tapasztalatomnak köszönhetően előnyben voltam, hiszen nekem nem csak elméleti ismereteim voltak. Számomra nagyon hasznos volt a képzés, és jó befektetés – mivel kicsúsztam az időkorlátból, fizetnem kellett érte, de megérte –, ugyanis most olyan helyen dolgozom, ahol jóval többet keresek és mindez csak az OKJ-s végzettségemnek köszönhető.”
Az angol-esztétika szakos Tihanyi Mária egyetemi tanulmányait kívánta kiegészíteni az intézményi kommunikátor képzésben hirdetett gyakorlatszerzéssel. Egyelőre még nem tudja, hogy az elvégzett tanfolyam mennyiben fogja segíteni a munkaerőpiacon.
„Manapság értelmiségi területen nagyon nehéz boldogulni és elhelyezkedni, mert túl sokan vagyunk túl kevés pozícióra. Ha asztalos vagy valami hasonló OKJ-s képzésre iratkozom be, akkor több esélyem lenne, és nem félnék, hogy nem lesz munkám. Így viszont sajnos igencsak kérdéses a dolog, mert a kommunikációs területen is inkább a szakirányú diplomával rendelkezőket keresik – még gyakorlati helyre is. Biztos vagyok benne, hogy önmagában nem lenne elég ez a képzés, de bízom abban, hogy a két diplomámmal megtámogatva mégiscsak sikerül majd boldogulnom vele.”
A tanfolyam elvégzése során viszont bebizonyosodott, hogy nem az ígért vagy várt(?) képzést kapja.
„Nem érzem úgy, hogy minden órán megkaptuk azt, ami feltétlenül szükséges lett volna. Kevés olyan órám volt az első évben, ami valódi, gyakorlati és hasznosítható tudást adott volna. Ami ilyen volt, az viszont nagyon jó volt, a tananyag biztosítva volt hozzá. Viszont ami elsikkadt, az sajnos nagyon. Sajnálatos módon nem minden tanár tud valóban hasznosítható és átfogó tudást biztosítani. Azt gondoltam, hogy bizonyos tárgyakat eredményesebben tudunk majd elsajátítani, jobb képzést kapunk belőlük, mint amit kaptunk. Ezek a bizonyos tantárgyak egyébként azok, amelyek miatt jelentkeztem a képzésre, mivel ezek azok a dolgok, amelyek az újságírói fejlődésben segíthettek volna. Volt azonban kellemes meglepetésem is, vagyis konkrétan olyan tantárgy, amire nem számítottam, viszont nagyon örülök, hogy volt vele dolgom, és megtanulhattam. Ettől eltekintve azonban az oktatás erősen ingadozó színvonala miatt elégedetlen vagyok a képzéssel, mert hozzászoktam egy színvonalhoz az egyetemen, és felsőfokú képzés lévén ettől is azt vagy legalábbis valami igen hasonlót vártam.”
A leérettségizett fiatalok különféle művészeti képzések közül is válogathatnak. Nagy népszerűségnek örvendenek a három évig tartó költségtérítéses színészképzők. A művészeti egyetemeken (Színmű, Képző, Ipar) általában 10-15-szörös a túljelentkezés, de nem ritka a 20-25-szörös. Ezt a tanulási igényt ragadják meg az OKJ-s végzettséget (Színész II. – segédszínész) adó színészképzők. Gyuricza Mikolt mesélt tapasztalatairól.
„Eleinte megpróbáltam az SZFE-t, mert mindenki azt mondja, hogy a magasabb képzettség jobb állásajánlatokkal kecsegtet. De később beláttam, hogy ez a színművészetre speciálisan nem igaz, és örülnöm kell, hogy járhatok a Shakespeare-be (Shakespeare Színművészeti Akadémia – szerk.).”
Arra a kérdésre, hogy mit gondol az egyetemen oktatott és az OKJ-s színészképzés összehasonlításáról, így nyilatkozott:
„Különbség van a diákok mennyisége és a képzés hosszúságában, de sok tanár átjár, és az államvizsga is hasonló. Meg az SZFE diákjai büszkébbek. Egyértelműen a SZFE-n végzetteknek nagyobb az esélyük a munkavállalásra a kapcsolati tőke miatt. Ebben a szakmában ez az egyetlen, ami számít. De abból, amit tudok a többi színiakadémiáról, ez egy erős lehetőség mindenkinek, a képzés is széles körű, nagy a tanári paletta, jó a közeg, értékes a képzés.
Sokszor azt hittem, mivel OKJ-s képzésről van szó, majd a színpadon ez megmutatkozik, de amint elkezdtem dolgozni, rájöttem, hogy több mint elegendő volt az, amit kaptam. Mindent megtanítottak 3 év alatt, a színházi babonáktól a helyes légzéstechnikán át egészen a kényszerimprovizációig. Abszolút elégedett vagyok.”
Mikolt elhelyezkedése aránylag gyorsan történt, a Színész II. diploma megszerzése után három hónap elteltével a kassai Thália Színház társulati tagja lett.
Összefoglalva: a legfontosabb a kezdeti tájékozódás. Álláshirdetésekben vagy egyéb jellegű dokumentumokban fel kell mérni a foglalkoztatási szféra igényeit, s ezt kell összevetni az egyéni érdeklődésekkel. Majd mérlegelni kell, hogy a több tanulással, kevesebb szabadidővel járó felsőoktatási képzések egyikének elvégzése, vagy a némileg kisebb értékű, de több mobilitást és gyakorlatiasabb tudást nyújtó OKJ-képzések egyikének befejezése a célravezetőbb. Amennyiben az OKJ-képzés mellett döntünk, fontos, nagyon körültekintően válasszuk meg, hogy melyik intézményben végezzük el a választott tanfolyamot, hiszen annak minősége befolyással lehet a későbbi munkaerő-piaci elhelyezkedésre és kapcsolataink kiépítésére.
“A cikk az ELTE BTK kommunikáció mesterszak elemző terepmunka c. szemináriuma keretében született.”
Forrás: http://www.mohaonline.hu/egyetem_guide/okj_kepzes_felsofoku_szinesz_bolcsesz_marketing
írták:  Várhidi Adrián Bittner Anett Sipos Dóra   2011.07.11

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?