Madárkórház a Hortobágyon - Pusztadoktor Magazin 2011. decemberi szám | Felsőfokon.hu

Madárkórház a Hortobágyon - Pusztadoktor Magazin 2011. decemberi szám

Természettudomány
biológia
Vezérkép: 
Madárkórház a Hortobágyon - Pusztadoktor Magazin 2011. decemberi szám

MADÁRKÓRHÁZ ALAPÍTVÁNY
1999. 09. 23-án került bejegyzésre 1279-as számon, Hortobágy, Petőfi tér 6. székhellyel.

Az alapítvány célja elsősorban védett madarak állatorvosi gyógykezelése, állatkórházi ellátása, gyógyulásuk után a szabad természetbe való visszahelyezése.
A természetes sérüléseken, fertőzéseken túl az emberi tevékenységek következtében - mérgezések, országúti károk, orvvadászat, stb. - sok madár szenved olyan sérülést amelyből megfelelő körülmények között megmenthetők.

A madarak gyógykezelése szervezett körülmények között 1991 óta a Hortobágyi Nemzeti Park által a Tiszafüred-Kócsújfalu határában működtetett madár repatriáló állomáson kezdődött, melynek intenzív osztályát 1999-ben Hortobágyon berendezett Madárkórházban alakítottuk ki, mely 2006-tól uniós támogatással létrehozott Madárparkban működik. Ide az ország minden részéből érkeznek sérült, beteg, védett-fokozottan védett madarak, melyek /túlnyomó részt sebészeti/ állatorvosi ellátása, utókezelése és teljes gyógyulása után, a jelenlegi feltételek között, mintegy 40%-ban visszavadításra kerülnek.

A maradandó károsodást szenvedett, a természetbe való visszahelyezésre alkalmatlan egyedek tenyésztése, zárt téri szaporítása, tartása is a telepen történik.

Mindenről bővebben: http://web.axelero.hu/pusztadr/alapitvany.html

Támogassuk a hazai madármentőket munkájukban! Ez csak egy a sok közül...

PUSZTADOKTOR MAGAZIN AKTUÁLIS SZÁMA ITT LETÖLTHETŐ!


Ajánlott bejegyzések

 • Azték kincs - Chia mag (aztékzsálya)

  Világszerte hódít az aztékzsályamag-őrület

  Szinte nem telik el év anélkül, hogy ne bukkanna fel a boltok polcain valamilyen új szuperegészséges harapnivaló. Az elmúlt években egyebek mellett a farkasbogyó, a búzafű és az acai bogyó...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Szinkron I.

  Kezdetben volt a némafilm. Csendben, feliratokkal, esetenként élő zenei kísérettel vagy kommentárral. Ezek a kommentárok egyfajta sztárszerepet töltöttek be a mozikban. Ha külföldi forgalmazásra adtak el egy-egy filmet, csak a feliratokat kellett lefordítani, ha voltak. Chaplin és Buster Keaton...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Pénzügyileg intelligens választások

  A múlt héten befejeztem a Személyes Pénzügyi Rendszer® ingyenes tréningsorozatát. Azért volt ingyenes, mert úgy gondoltam, hogy ez a pénzügyi intelligencia alapja, annyira alapvető tudás van benne, amit mindenkinek tudnia kell(ene) - legfőképpen pedig...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • „Dolgoznék, de nincsen mit!”

  Mostani blogom rendhagyó lesz, hiszen el fog térni a már általam meg szokott témáktól. A mostani témám bemutatja azt, hogy miként érez egy 23éves pályakezdő fiatal, arról hogy testileg és lelkileg készen áll a munkára, de sajna nincsen mire készen állni.

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Vércsefészek van a belvárosban

  Nagyon érdekes cikk és egyben az is, hogy a madár képes ilyen helyen is fészkelni. Bár, ha az élőhelye szűkülő félben van vagy zavarásnak van kitéve, ő is be kényszerül a városba.

  Morandini Pál, a Magyar Madártani és...

  Bejegyzés elolvasása >>>

Hozzászólások

Felsofokon.hu © 2010-2015 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT | Jogi nyilatkozat