Főoldal » “A reszketeg hűdés” – avagy a Parkinson-kór 1. rész

“A reszketeg hűdés” – avagy a Parkinson-kór 1. rész

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Sokáig nem jöttem rá, hogy miért hallok olykor halk, susogáshoz hasonló hangokat a liftben. Majd egy napon megláttam a velem egy liftben álló bácsi kezét, ahogyan gyors remegése közben hozzáér a széldzsekijéhez és jellegzetes, susogó hangot hallat. Akkor eszmélten rá, hogy az idős úr Parkinson-kóros.

A Parkinson-kór egy degeneratív idegrendszeri betegség, amelyet az agyban található bazális ganglionok (másnéven extrapyramidalis rendszer vagy striatum-kör) meghibásodása okoz. A bazális ganglionok szerepe az izomtónus szabályozásában, a finommozgások elindításában és az emocionális mozgások (mimika, gesztus) kivitelezésében van. Ahhoz az idegi kapcsolathoz, ami ezeket a mozgásokat végrehajtja, úgynevezett neurotranszmitterre (röviden NT), azaz ingerületátvivő anyagra van szükség. Az idegrendszerben többféle, feladatspecifikus NT található. A bazális ganglionok és a limbikus rendszer ingerületátvivő anyag a dopamin, ami fenil-alaninból képződik. A dopaminra érzékeny sejtekben kétféle hatást érhet el: D1-receptorokon keresztül hatva serkentő, D2-receptorokhoz kapcsolódva pedig gátló hatást fejt ki. A Parkinson-kórban egyértelműen a dopamin hiánya okoz gondot.

 

Hogyan ismerhetem fel?

A betegség tünetei lassan, fokozatosan alakulnak ki, amelyek a következők:

·         Tremor – nyugalmi remegés, ami a kézen és az ajkakon a legkifejezettebb. Gyakran nevezik „pénzszámláló-mozgásnak”, amikor a betegek ujjaikkal olyan mozgást végeznek, mint amikor egy beszélgetésben pénzről van szó.

·         Hypokinesis – a mozgásmennyiség lecsökkenése

·         Rigiditás – izomfeszülés, izommerevség. Hétköznapi elnevezése a „fogaskerék-tünet”, azaz passzív mozgatáskor először ellenállásba ütközünk és csak kis idő elteltével válik lehetővé a mozgás.

·         Egyensúlyzavar

·         Csoszogó járás

A beteg számára a mozgások elindítása okoz igazi nehézséget, főleg a felállás, elindulás. További tünetei a mimikaszegény arc, kifejezéstelen, halk beszéd. Emellett gyakori társbetegség a depresszió, aminek az az oka, hogy a dopamin a limbikus rendszernek is neurotranszmittere, ami többek között az érzelmek, motivációk, ösztönös viselkedésminták központja.

Egyéb, vegetatív tünetek is társulhatnak, például vizelettartási problémák (inkontinencia), székrekedés (obstipáció), fokozott nyálelválasztás.

 

Hogyan alakul ki?

A pontos okát egyelőre nem tudják az orvosok megállapítani, de bizonyos idegrendszeri fertőzések, gyógyszerek (főleg antipszichotikumok) és kábítószerek megnövelik a betegség kialakulásának kockázatát. Természetesen genetikai tényezők is befolyásolják a kialakulást. A fiatalon (30 éves kor körül) kialakult Parkinson-szindrómák nagy részében az orvosok génmutációt fedeztek fel. (A http://www.hirextra.hu/ „Génmutáció a korai Parkinson-kór hátterében” c. cikke szerint)

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?