Főoldal » A szülészet-nőgyógyászat céljai, feladatai

A szülészet-nőgyógyászat céljai, feladatai

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

 

A család és nővédelmi gondozás komplex feladat, melynek egészségügyi ás társadalmi vonatkozásai vannak. Szervezett népegészségügyi tevékenység, mely a nők, kiemelten a reproduktív (termékenységi ciklus) egészségmegőrzés, állapotjavítás, illetve a betegségek megelőzésére irányul.

Az egészségügyi törvény külön kitér a családgondozásra és terhes-gondozásra, meddőségre, dajkaságra. Erre a legjobb példa az, hogy a férj és a feleség is egészséges, mégsem lehet gyermekük. Ebben az esetben in vitro fertilisatio során megtermékenyítik a férfi spermiumokat, majd a dajkaanya hordja ki és szüli meg a gyermeket, azután átadja a leendő szülőknek.

Azonban vannak bizonyos sajátosságai, melyek eltérnek más egészségügyi területektől. Jellemző rá a megelőző, gyógyító eljárás, tehát preventív szemléletű. Vegyük azt az esetet, amikor megszületik az újszülött, megtörténnek az első vizsgálatok, melyek során elvégzik a nemi differenciálást, felmérik az esetleges kóros eltéréseket. Döntenek a lehetséges korrekciós műtétekről, főleg, ha úgynevezett interszexualitás (két neműség) áll fent az újonnan születettnél. Kiemelt területe a praekoncepcionális gondozás, tehát a fogamzás előtti informálás. Szervezett keretek között folyik, általában az általános iskola felső tagozat utolsó két évében és a középiskolai tanulmányok első évében történik. Ennek eredményeként elérjük, hogy az alapvető információkat a szexuális életről és a gyermekfogantatásról, megkapják a még szintén gyermekkorban lévő tanulók. A problémát manapság viszont azt jelenti, hogy ezt már 10-11 éves korban kellene elkezdeni, ugyanis a társadalmi és szociális ingerek miatt a gyerekek  korábban elérik azt az érettségi szintet, melyen már aktívan érdeklődnek a téma felől.

Melyek azok az információk, melyeket szükséges átadnunk?

– Nemi higiénével kapcsolatos ismeretek elsajátítása;

– A nemi betegségek súlyos népegészségügyi problémát jelentenek;

– A nemi betegségek veszélyessége abban áll, hogy legtöbbjük tünetmentes, ezért nagy a fertőzési rátája;

– Az emlő önvizsgálatának módjai, fontossága (10 nőből 9 önmaga fedezi fel az elváltozást);

– Orvosi közreműködéssel vagy anélkül alkalmazandó fogamzásgátlók alkalmazása;

– Abortuszok elkerülése, melyről fontos tudniuk, hogy ez nem fogamzásgátlási eljárás. A cél, hogy a kívánt időben, számban és a legoptimálisabb környezetben szülessenek meg a gyermekek. Ezt nevezzük pozitív családtervezésnek, mely kiemelt terület. Optimális családtervezési központok alakultak a közelmúltban, amik Ceizel Endre nevéhez fűződnek. Ilyen helyeken a pároknak elkészül egy általános állapotfelmérése, egy széles, mély, családi anamnézis mindkét ágról, majd ezután kapnak egy ,,startjelet”.

 

Terhes-gondozás

Alapellátásban történik, oly módon, hogy a szülész-nőgyógyász orvosát mindenki saját maga választhatja meg . Viszont a folyamatos terhes-gondozást a területileg illetékes védőnő végzi minden esetben. A terhesség megállapításától (HCG kimutatás, manuális vizsgálat, ultrahang) kezdve – a felsorolt vizsgálatok közül legalább kettőnek teljesülnie kell a terhesség bizonyítására – jelentkeznie kell a kismamának a területileg illetékes védőnőnél, majd megkezdődik a gondozásba vétele. A védőnő a általában a kismama otthonában folytatja a terhes-tanácsadást és a terhes-gondozást. Azonban a kismamának az első 12 hétben célszerű legalább négy alkalommal megjelennie a gondozó intézetben is, ha bármilyen szociális juttatást szeretne kapni, ugyanis ez a feltétele. A védőnő feladata továbbá, hogy kiszűrjék az esetleges eltéréseket és az ezeknek megfelelő gondozási központokba irányítják a kismamákat. A legjobban szemléltetni a rendszert a következő példával lehet: ha a kismama teljesen egészséges, de volt neki egy csökkent glükóz-intoleranciája, azaz éhgyomri cukra kissé emelkedett, elküldik őt egy kivizsgálásra, hogy kizárják a terhességi diabetest. A legfontosabb cél pedig az, hogy a gyermek a legjobb egészségi állapotban szülessen meg, úgy, hogy az édesanya egészsége se károsodjon.

 

A terhességet három csoportba lehet beosztani:

1. Élettani terhesség: csak idáig terjed a védőnő kompetenciája

2. Rizikócsoportos terhesség

3. Szövődményes terhesség

A gondozás célja, hogy felkészítse az anyát:

– a terhességre

– gondozásra

– szoptatásra

– információkat a 34-37 gestatios héttől kezdve a szülés megindulásának jeleiről, mikor menjen be az intézetbe, milyen garnitúrát készítsen össze az újszülöttnek, és az otthon kialakítása a kis jövevénynek.

A védőnő tevékenysége befejeződik a terheságyas-gondozással a születéstől számított 6 héten belül.

 

Terhesség alatti gondozás

Magában foglalja a fogamzásgátlást, az újabb szülésekre való felkészítést. Biológiailag az lenne az optimális, ha a nőknek 20-24 éves korukig lenne lehetőségük az első szülésre. Két szülés között a minimális szünet két év.  38 éves kor felett már nincs szülés, bár hozzá kell tenni, hogy ez csak biológiai szempontok alapján megfogalmazott tézisek. Társadalmilag azonban ez megváltozott, hiszen manapság már 34 éves korra tehető az első szülés átlagban. Ezáltal leszűkül a két gyermek vállalása közti időszak és vállalt gyermekek száma. Ha viszont nem tartják be, akkor különféle nőgyógyászati sérvek alakulhatnak ki, megnyílhat a méhszáj terhesség közben, mely abortuszhoz vezethet. A hormonális egyensúly csak a szoptatás befejezése után történik meg. Nélkülözhetetlen a nőknek rendszeres rákszűrésen is megjelenni a terhesség teljes ideje alatt is.

 

Változás vagy klimaktérium időszaka

Meg kell jegyezzem elöljáróban, hogy helytelen a menopausa megnevezés. A klimakterium a hormonális működés megváltozásával és az ezzel együtt járó nem túl pozitív labilitásokkal jár. Elvesztik a nők az ösztrogén termelési képességüket, ami potenciális kockázatot jelent a stroke és az acut myocardialis infarctus kialakulásának. Lelkileg is nehéz, ugyanis úgy érzik, hogy megszűnt női mivoltuk, elvesztették a nőiességüket, hamarabb jelentkeznek náluk a depresszió és a különféle pánikbetegségek jelei is. Ebben az időszakban is ajánlott a rendszeres rákszűrések látogatása és a nőgyógyászati kontroll beiktatása.

 

Szervezett emlőszűrés

45 év felett kezdődik és két évente célszerű ismételni, 50 év felett évente. Ott, ahol már volt anyai ágon valamilyen emlődaganat, tanácsos már 30-35 éves korban elkezdeni a szűréseket.

 

Időskori következmények

Bekövetkezik a nemi szervek elöregedése, funkcióváltozása. Kezelésük éppoly fontos, mint fiatalkorban, szűréseket nem szabad abbahagyni. Leggyakoribb időskori, nőgyógyászati betegség a vaginarák. Nem ritka, hogy az elhanyagoltságból adódóan 3-4-es stádiumban kerülnek felfedezésre, ilyenkor  már csak palliatív terápia lehetséges. Leggyakrabban megfogalmazott tévhit: ha megszűnik a menstruáció, akkor már nem szükséges szűrésekre járni.

 

Szülészet-nőgyógyászat sajátosságai tömören

– Preventív szemlélet;

– Reproduktív életfolyamatokra fókuszál;

– Átfogja az egész életciklust, melyben vannak kiemelt fázisok;

– Nők vagy párok intimszféráját érintik. Példának okáért, ha valakinél kiderül, hogy szifiliszes megbetegedése van, akkor széles spektrumú kontaktuskutatás kezdődik. De a meddőségi kivizsgálásoknál is konkrétan rákérdeznek a szexuális szokásokra.

– Családi , genetikai anamnézis felvétele.

Ezért aki ezen a területen szeretne dolgozni, vagy már dolgozik, kiemelten fontos szerepe van a szakszerű kommunikációnak és empátiának az ellátás során. 

 

 

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?