Főoldal » Drogproblémák a magatartászavar talaján

Drogproblémák a magatartászavar talaján

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A magatartászavar kialakulásában az öröklődés, a családi diszfunkciók és az extrafamiliáris hatások is szerepet játszhatnak. A magatartászavaros gyermek nevelésére a szülök felkészületlenek, így a probléma tovább súlyosbodik. A magatartászavaros gyerek sok esetben vonja maga után a családi problémákat, miközben sok esetben a magatartászavar kialakulásában magának a diszfunkcionálisan működő családnak is komoly szerepe van.

Olyan ördögi kör ez, melynek megszakításához speciális beavatkozások szükségesek. A helyzetet súlyosbítja, ha az érintett gyerek családja is drog, vagy alkohol problémákkal küzd. Az oktatási rendszer legtöbb esetben nem képes orvosolni a problémát, így a fiatal egyre inkább a perifériára sodródik. A másodlagos szocializáció során olyan kortárscsoportot választ, mely elfogadó, hasonló problémákkal küzdő, marginalizálódott fiatalokból áll. Abban az estben, ha ebben a csoportban jelen van a drog, akkor alkalma nyílik a problémái megoldására valamilyen azonnal gyógyírt nyújtó „orvosságot” találni. Abban az esetben, ha olyan szerrel találkozik, amely problémái megoldásának a kulcsa, lassan kialakul a függőség. A legtöbb szereket kipróbáló fiatalból nem lesz függő. A függőség kialakulásának feltétele valamilyen megoldatlan, kezeletlen pszichés probléma, jelen esetben a magatartászavar, annak a kulcsdrognak a megtalálása, mely enyhülést jelent a problémáira, a szerhez való hozzáférés, valamint a rendszeres használat. Ezen tényezők valamelyike hiányában nem alakul ki függőség. A magatartászavaros gyerekek és fiatalok kezelésében ezért nagy hangsúlyt kell helyezni a prevencióra, az egészségfejlesztésre.

A drogproblémák megjelenésénél azonban már más beavatkozásra is szükség van, amely a család, a pedagógusok, és addiktológiai szakember közös feladata. Addiktológiai kezelés ugyanis csak akkor kivitelezhető, ha az illető felismeri a problémát és elfogadja a segítséget. A probléma észlelésekor, már a beavatkozási stratégia elkészítésnél érdemes szakértőt bevonni, aki segíthet az állapotfelmérésben, a kezelésre történő motiválásban. A család és a pedagógus számára is hathatós segítséget jelenthet a szakemberrel történő konzultáció.

Fehér Beáta

pszichopedagógus, addiktológiai konzultáns

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?