Főoldal » Orvos és egészségtudomány » Gyógyító ételek

Gyógyító ételek

Az alábbiakban néhány olyan ételt mutatok be, melyet bármikor beemelhetünk az étrendünkbe. Ezek rendszeres fogyasztásával, sokat tehetünk az egészségünkért.

Zöld tea

A zöld teák mind természetes élénkítőszerek. Hatásuk hasonló, mint a kávéé, csak a zöld tea lassabban és hosszabb távon emeli meg a koffein szintünket és azt ott is tartja. Mind ezek mellett rengeteg antioxidáns található a zöld teákban. Cukor- és daganatos betegeknek is javasolt a zöld tea fogyasztása.

Citromfű tea

A citromfű tea, pedig természetes nyugtatószer. Stresszes feszült napokra ajánljuk. Érdemes lefekvés előtt citromfű teát inni, mert segíti az elalvást.

Gyömbér

Ez a gumós gyökér, egy igazi csodaszer. A gyömbér élénkítő hatással van a szervezetünkre illetve nagyon hatásos a hasfájásra, gyomoridegre. Egy gyömbéres-mézes citromfű tea a legjobb természetes nyugtató.

Rizs

A rizs az egyik legkönnyebben megemészthető „nyugati” élelmiszer. Feszült időszakban érdemes sok rizses ételt fogyasztani, mert egyrészt könnyen feldolgozza a gyomor, másrészt a rizs felszívja a felesleges gyomorsavat. Ha nincs semmi bajunk, akkor is törekedjünk, minél több rizses étel fogyasztására.

Torma

A torma szintén egy csodagyökér. Magas C-vitamin tartalma miatt, leginkább gyomorproblémákra javasolt enni. Aki gyakran szenved gyomorproblémáktól (puffadás, gyomorideg, esetleg fekély) érdemes minden nap tormát ennie.

Csonthéjas magvak

Ilyenek például a dió, tökmag, mogyoró és a mandula. Ezek a növények mind-mind olajozzák a vérkeringést, segítenek az érrendszeri problémákban.

Kefir

A kefir – főként a kaukázusi – tele van élőflórával, melyek segítenek egyensúlyban tartani a bélrendszerünket és ezzel együtt az emésztésünk belső egyensúlyát. Érdemes heti egy-két alkalommal kefirt is beiktatni vacsorára.

Cékla, vörösbor

Mindkettő segíti a vörös vérsejtek növekedését, jó magas vérnyomás és a daganatos megbetegedések ellen.

Ezen élelmiszerek rendszeres fogyasztásával sokat tehetünk az egészségünkért.

Következő írásomban, néhány fűszernövényt mutatok be.