Főoldal » Hogyan készíts joghurtot házilag

Hogyan készíts joghurtot házilag

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az egészséges táplálkozás részét képezi, hogy savanyított tejtermékeket fogyasztunk. A joghurtot és a kefírt megvehetjük boltban is, de ha van egy pici időnk és kedvünk, akkor elkészíthetjük házilag is.

 

A recept a következő:

 

Hozzávalók

1. 1 liter tej (a legjobb a házi tej, abból a legfinomabb, aki diétázik az használhatja a boltokban kapható alacsony zsírtartalmú termékeket is)

2. 1 pohár natúr joghurt

 

Elkészítés menete:

  1. Forrald fel a tejet (ez csak a házi tejnél fontos, hiszen a bolti már pasztőrözött) majd picit hagyd kihűlni. Addig, hogy a kezednek már bírható legyen a hőfoka, de még ne legyen kéz-meleg (tehát kb. 40 fokig)
  2. Tégy 2-3 evőkanál joghurtot a már nem forró tejbe, és tedd egy jól zárható műanyag tálba. A tálat tedd olyan helyre, ahol folyamatosan megőrzi a kb. 40 fokot, ha erre nincs lehetőséged tedd egy hőmegtartó (pl. hungarocell (EPS)) dobozba, hogy minél tovább megőrizze a hőfokát. A lényeg, hogy lassan hűljön ki! A hungarocell doboz helyett, nyugodtan használhatod a nagyanyáink dunsztolási technikáját is, a működési elve ugyanaz.
  3. Kb. 3 óra hossza alatt elkészül. Időnként jó ha ránézel, és egy idő után látni fogod, hogy megaludt. A legelején még egészen friss, édes, könnyű lesz; ha tovább hagyod melegen, sűrűbbé és savanyúbbá válik.
  4. Amikor elérte a neked tetsző állapotot, tedd hűtőbe.

 

A friss házi joghurt alkalmas mindenre, amire a bolti natúr joghurtot használnád és akár egy hétig is eláll. Dúsíthatod összeturmixolt gyümölccsel, házi lekvárral, mézzel, zabbal vagy búzakorpával.

Természetesen a maradékával új forralt tejet olthatsz be (ezt érdemes akkor megtenni, amikor még nem nagyon savanyú). Ha ügyelsz a tisztaságra, akkor a végtelenségig továbbtenyészthető a joghurt, és egyre jobb lesz.

 

 

Forrás:

Élelmiszer gyakorlat :)

http://jeindia.hu/index.php/recipes/1730

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?