Főoldal » Hogyan lehetnénk boldogabbak?

Hogyan lehetnénk boldogabbak?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nem, ez nem egy hosszú filozofálás kezdete, hanem egy tavaly őszi megjelenése óta sikerlistás könyv címe. A szerző Bagdy Emőke, a hazánkban egyre ismertebb és kedveltebb pszichológus, aki ezúttal a boldogsággal kapcsolatos kutatásait osztja meg az olvasókkal.

Hogyan lehetnénk boldogabbak? Ez mindenki számára nagyon fontos és örökzöld kérdés: Mi a boldogság? Vajon mikor elég nekünk a boldogság? Mikor vagyunk annyira boldogok, elégedettek, hogy mi magunk is azt mondjuk: igen, erre vágytam! Eljön az a pillanat, amikor a szomszéd kertje nem lesz zöldebb? Remélhetőleg. Ehhez sok, a gyakorlatban is megvalósítható, érthető segítséget kaphatunk a könyv olvasása során.

 A szerző a könyv tartalmát eddigi írásaiból és előadásaiból építette fel. Azokból az érdekes pszichológiai üzenetekből, amelyeket manapság a legfontosabbak közé sorol. Mit tehetünk saját magunkért és szeretteinkért? Hogyan javíthatunk életminőségünkön? Az az erős hála, amelyet egy embertársunk iránt érezhetünk, vajon tényleg pozitívan befolyásolhatja közérzetünket? És a boldog párkapcsolat, amelyben élünk, gyógyítóan hat szervezetünkre? Bagdy Emőke könyvében minden fontos kérdésünkre megleljük a választ.

Bagdy Emőke már rögtön a könyv elején tisztázza, mi kell legtöbbünknek a boldogsághoz: a “rendben vagyok” érzése és a “boldogulás” megélése.

A témaválasztás elég hálás és egyben nehéz is, hiszen a könyvesboltok polcai roskadoznak az életvezetési témájú könyvektől. Azonban az utóbbi évek azt mutatják, hogy a magyar olvasóközönség egyre nyitottabb a pszichológiai témájú könyvekre. Múlni látszik tehát az a téveszme, hogy ez a tudomány mondva csinált, és az írók mindössze elmélkedő „agyturkászok”. A magyar professzor asszony is egyre kedveltebbé válik nem csak televízióban közvetített előadásainak, de emberközeli hozzáállása miatt is.

„Ez a könyv…segít nekünk élni, örülni az életnek, tudatosítani, mit tehetünk önmagunk jobbítása érdekében. Eldologiasodott, haszonelvű világunkban vissza kell szereznünk a felesleges ballasztként kihajigált értékeket, belátva, hogy azok egészségünk és életminőségünk forrásai. Az elkötelezett odatartozás, a szeretet, az egymásra figyelő segítőkészség, a felelősségvállalás, az örülni tudás, a boldogító párkapcsolatok és szeretetkötelékek lélekápoló erői, a hála, a megköszönni tudás és a megbocsátás megannyi erő, amelyek által megújulhat az életérzésünk, javulhat az egészségünk.” (Bagdy Emőke)

E könyvben olvashatunk elgondolkodtató kutatási eredményeket, szakmai tanulmányokat, illetve pszichológiában járatlan laikusoknak is könnyen értelmezhető írásokat. A Hogyan lehetnénk boldogabbak tehát nem összefüggő mű, hanem különböző kutatások és előadások összekapcsolása, amely eredményében mégis egységet mutat, ráadásul mindenki számára érthető módon. A szerző nem használ szakzsargonokat, nem tudományoskodó stílusban fogalmaz, a könyv elsősorban nem a kollégáknak, sokkal inkább a boldogságot keresőknek szól. Megismerhetjük az öröm, szeretet, szerelem biológiai működését, azt, hogy hogyan hat az idegrendszerünkre egy ölelés, hogyan használhatjuk az agyunkat és az azt működtető és reakcióba hozó folyamatokat tudatosan a stressz kezelésére. Mert ha egyszer annyi minden hat ránk, miért is ne fordítsuk mindezeket tudományos módszerekkel és egyszerűen a saját javunkra?

Eközben megismerhetjük a pszichológia új irányait, mint például az egészségvédő megbocsátást vagy a poszttraumás növekedést. Rövid sétát tehetünk  lelkünk labirintusában, megtanulhatunk kapcsolatainkban is jól működni, megismerhetjük a párkapcsolati játszmák alapeseteit, és végül eljutunk az örömkeresés útjaihoz.

„Amiért erőnket, időnket, képességeinket adtuk, és az meghozta a bevetés eredményét, rögvest örömérzést szül. Ami viszont befektetés nélkül az ölünkbe pottyan, az nem lesz igazán a “miénk” – tulajdon lesz, de nem a lelkünk része, nem válik életünk fontos darabjává. Mindnyájan átéljük a megküzdött dolgok elérésének örömét a sikeres sportteljesítménytől kezdve a vizsga eredményén át a megszerzett, elért dolgok feletti örömig, ez azonban legfőképp az emberi kapcsolatok lélekmelegítő közegében képes hatni. Ha nem volna kiért, miért küzdenünk, kinek felmutatnunk az eredményeinket, akkor a győzelem hiábavalóvá válna, nem volna más haszonélvezője, mint maga az egyén. Talán ez is magyarázhatja, hogy az öncélú, saját magunkért, anyagi javaink gyarapításáért történő cselekedetek nem képesek azt az örömérzést kiváltani, amit a nekünk fontos személyek megadhatnak, együtt örülve eredményeinknek…. Minden olyan tevékenységünkből születhet örömteli és magával ragadó belefeledkezés, amiből reményeink szerint “kijön valami”, aminek örülni tudunk, de mégis az a lényeg, hogy magát a folyamatot végig tudjuk élvezni, bármi is lesz belőle Ha a végeredmény is érték, az a legnagyobb élvezet.” (Bagdy Emőke)

Ez persze egyszerre tűnhet egyszerűnek és bonyolultnak, de ha érdekes tanulmányok, tudományos kísérletek és szórakoztató tálalásmód mellett vágunk neki a könyvnek, Bagdy Emőke senkinek nem okoz majd csalódást. Ahogy ő fogalmaz: „Az élet nem azt jelenti, hogy csak éljük túl valahogy a viharokat, hanem hogy tudjunk táncolni az esőben! Zene nélkül is tudjunk táncolni – a zene majdcsak megjön valahonnan!”

Bagdy Emőke nem csak jó pszichológus, irigylésre méltó szakmai háttérrel és tudományos elismerésekkel, hanem egy rendkívül hiteles ember, aki nem csak hangoztatja, hanem csinálja is, amit mond.

„Ez a válogatás azokból az írásaimból és előadásaimból született, amelyekben a pszichológia üzeneteit éppen ma, mostanában rendkívül fontosnak érzem. Olyannyira, hogy legszívesebben folyvást mondanám, tanítanám ezeket mindenkinek. Terjeszteném… Ezt a lehetőséget kínálja a könyv is. Lapjaiba, betűibe költöztetem a lelkem, és olvasótársaimmal együtt élem át: az ilyen tudásanyagban rejlik a lélektan igazi emberszolgálata! Segít nekünk örülni az életnek, tudatosítani, mit tehetünk önmagunk és szeretteink életminőségének jobbítása érdekében. Az elkötelezett odatartozás, a szeretet, az egymásra figyelő segítőkészség, a felelősségvállalás, az örülni tudás, a boldogító párkapcsolatok és szeretetkötelékek lélekápoló erői, a hála, a megköszönni tudás és a megbocsátás megannyi erő, amelyek által megújulhat az életérzésünk, javulhat az egészségünk. Ami ebbe a könyvbe belefért, csupán egy csepp talán az életbúsulás, a reménytelenség, a megkeseredés lelki kövültségeinek feloldására, de ha személyesen is utánagondolunk, vajon érvényesek-e az életünkben ezek a tanítások, akkor máris előbbre lépünk az önismeretben és kapcsolataink minőségének tökéletesítésében.”- mutatja be könyvét Bagdy Emőke.

Az együttes élmény, mint emberi örömforrás olyannyira alapvető, hogy Mérei Ferenc tudományos bizonyítékai szerint többlet-teljesítményt és érzelmi hőfok-növelést eredményez. Éltető erő az ember számára. Mindez talán azt sugallhatja, hogy csak a győzelem, a diadal, a siker, a megküzdés, a nehézségekkel való eredményes birkózás vezethet el a boldogsághoz. Ennek az emberi alapszükségletnek az átéléséhez azonban jelentősen hozzájárul a biztonság és közösségi érzés. A mély öröm, a boldogság átélésének kétségbevonhatatlan szubjektív bizonyossága mindig emberi kapcsolatokba ágyazódik, abból ered és általa képes fennmaradni. Rögvest igazolhatja ezt az állítást a személyes tapasztalat. Keressük csak meg mi magunk, mikor mertük azt mondani, hogy „most boldog vagyok”? Legtöbbünknél olyan emlék bukkan fel, amikor szeretteinkkel együtt voltunk, s szeretetben, elismerésben, úgynevezett pozitív megerősítésben volt részünk, vagy sikerként emlékszünk arra, amikor számunkra fontos személyek elismerték munkánkat.

A boldogságot nem lehet egyértelműen definiálni, szubjektív érzésről van szó. Alapvető eleme az öröm érzése, olyan felvillanó élmény, amely során különleges lelkiállapotba kerülünk. Ez a hatás rövid és kimagasló, melyet a szervezetünk nem is bírna el hosszútávon. Ezekben az élményfoszlányokban közös az, hogy egy másik személlyel kapcsolatosak. A boldogság legfontosabb tétele tehát az, hogy légy fontos valakinek!

A boldog és egészséges élethez vezető úton nekünk kell megtennünk az első lépéseket. Először is szeretnünk és akarnunk kell az életet. Fontos, hogy legyenek céljaink! A célokhoz optimistának kell lennünk.

Ez a könyv segít abban, hogy a talajon maradjunk, hogy ne veszítsük el józan eszünket és hasznos tippeket ad arra, hogy hogyan éljük túl a nehezebb napokat. Olvashatunk benne gyakorlati tanácsokat, az elégedettség fokozásához elengedhetetlen lépcsőfokok megismerését és megtapasztalását. Azt, hogy mennyire fontos, hogy merjük őszintén kifejezni érzelmeinket, vagy ha még nem megy, legalább önmagunknak; mennyire fontos, hogy optimistán szemléljük az élet adta kihívásokat is, keressük a megoldást, és ne csüggedjünk, ha esetenként kerülő úton jutunk el hozzá. Fontosak a szeretetkapcsolataink, a stressz-és konfliktuskezelés megtanulása, a megbocsátás képességének fejlesztése, a harag, sértettség elengedése, és az ezeket segítő relaxációs technikák elsajátítása. Fontos a vallás, a hit. Az öröm pillanatai illékonyak, de hogy a kiegyensúlyozott jóllétet sikerül-e hosszú távon megtartani, az már csak rajtunk múlik.

A könyv lendületes, sok megfontolandó információt tartalmaz, több olyan területen végigkalauzolja az olvasót, amiben életünk folyamán sokszor szükséges döntést hoznunk. Segíthet abban, hogy egy-egy területen átvegyük az irányítást, tudatosabban kezeljük ezeket az élethelyzeteket.

A Hogyan lehetnénk boldogabbak? című kiadványt azoknak az olvasóknak ajánlom, akik ennek a kötetnek a tudásanyagából a lélektan igazi emberszolgálatát keresik, vagyis segítsen örülni az életnek, tudatosítsa, hogy mit tehetünk önmagunk és szeretteink életminőségének jobbítása érdekében, és az olvasó saját magában is tudatosítsa az elkötelezettség, a szeretet, az egymásra figyelő segítőkészség, és az egymás iránt érzett felelősségvállalás fontosságát.

szerző:Pirkhoffer Katalin 

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?