A környezetvédő mesék világa | Felsőfokon.hu

A környezetvédő mesék világa

Környezetvédelem
környezeti nevelés
Vezérkép: 
A környezetvédő mesék világa

A környezetvédelemre sosem lesz késő áttérni, ahogy nem lehet elég korán sem kezdeni. Gyermekeinket is meg kell ismertetni bolygónk védelmének fontosságával. Modern világunkban az egyik megoldás, ha erre ösztönző meséket néznek.

 

„Macskaizom, macskakarom, macskavarázs, tejhatalom” – íme, a környezetvédők legújabb szlogenje. Aktivista vagy, aki fűrésszel és buldózerrel fenyegető munkások elé veted magad? Netán éhség sztrájkolsz és szemeteshez láncolod magad? Ne tedd! A megoldás neve: Vadmacska kommandó. Ez az anime (japán rajzfilm) a környezetvédelem fontosságáról szól. Az itt szereplő lányok nem csupán az emberiség káros tevékenységeitől mentik meg a Földet, hanem az űrmanóktól is. Ezek a földönkívüli lények bolygónk eredeti lakói, akik vissza akarják hódítani a bolygót a folyamatosan bántalmazó emberektől. A főszereplő öt tini lány különleges erővel bírnak: DNS-ük titokzatos módon veszélyeztetett állatokéval keveredtek. Így találunk köztük vadmacskát, zafírlórit, szürkefarkast, arany oroszlán majmocskát és rücskös farkú disznódelfint. Ezek a lányok nem csak „dorombolnak egy szebbjövőért”.

Ezzel nem fogytunk ki az ötletekből…

A recept egyszerű: fogj egy folyton éhes fiút, adj hozzá egy gonosz ikertestvért, szorozd meg sok őrült baráttal, és hatványozd a védőszellemekkel. Sámán király című animét ugyanúgy a környezetvédő ifjúságnak találták ki a japánok. Itt a gonosz Zik Asakura el akarja törölni az emberiséget a föld felszínéről, hogy megakadályozza a bolygó tönkretételét. A cél ugyan valahol nemesnek tűnik, de a módszer gonosz. Így a főszereplő Joh Asakura és barátai feladata megakadályozni Ziket a terv kivitelezésében, valamint az emberek figyelmét ráirányítani, bolygónk veszélyben van.

Természetesen nem kell japánig mennünk, ha ilyen meséket akarunk találni. Az első helyezés mindig is az Egyszer volt, hol nem volt... Albert Barillé méltán népszerű ismeretterjesztő meséjéé lesz, az emberről, az életről, a világűrről. Az epizódokban a minket érintő globális problémákról, illetve azok megoldásairól tájékozódhatunk kedves formában. Ilyen a globális felmelegedés, a levegő-, a víz szennyezése, az állatok megölése. A fiatal hősök Maestro professzorral keresik a válaszokat. Minden epizódban újabb kalandokban lesz részünk, mely képes felnyitni az emberek szemét: Tehetünk a katasztrófák ellen!

Természetesen a sorból nem hiányozhat a belga klasszikus mesesorozat, a Hupikék törpikék sem, melyet 1980 óta élvezhetünk a képernyőn. „Kicsi a bors, de erős”- a kék kis fenegyerekek halált megvető bátorsággal küzdenek az állatok életéért, a természet megóvásáért és az erdőket pusztító tűzvészek ellen. Mindezt pedig úgy, hogy egy gonosz varázsló, Hókuszpók meg akarja enni őket.

Ízelítőt kaphattunk az elhivatottságból, bátorságból. Az itt felsorolt mesék csupán töredékei a választékból. A többi rajtunk áll!


Ajánlott bejegyzések

 • A krakkói Wawel-domb

  A Wawel egy mészkő-kiemelkedés 228 méterrel a tengerszint felett a Visztula bal partján Krakkóban. A lengyel királyok és több híres lengyel temetkezési helye is a hegyen fekvő katedrálisban található. A domb 25-5 millió éve keletkezett vetődéssel, és jura időből származó...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Seconds (1966)

   

  "Mindenem megvolt..."

   

  John Frankenheimer: Seconds (1966)

   

  Összeesküvés, test- és személyiségcsere, Rock Hudson.

   

   

   

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Ebadó...

  Változó állattartási szabályok

  A jelenleg hatályos törvény 13 éves, szakértők szerint szükségessé vált a módosítása. A tervek szerint általános ebadót vezetnének be, amely alól csak azok mentesülnének, akik ivartalanítják és chippel látják el állataikat...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Élelmiszer-önrendelkezés


  Nyéléni Europe Forum 2011 - az élelmiszer-önrendelkezésről tanácskoztak az európai gazdák és civil szervezetek, hogy letegyék egy új élelmezési és mezőgazdasági rendszer alapjait.

  Az ausztriai Krems városában tanácskoztak az európai gazdaszervezetek, fogyasztók,...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • .NET Anonymous, névtelen metódusok

  Ahogy a .NET eseményeknél láthattuk, abban az esetben, ha a hívó egy eseményre feliratkozik, akkor saját egyedi metódust kell definiálnia egy osztályban, ami megegyezik kapcsolódó delegate szignatúrájával.

  Bejegyzés elolvasása >>>

Hozzászólások

Felsofokon.hu © 2010-2015 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT | Jogi nyilatkozat