A környezetvédő mesék világa | Felsőfokon.hu

A környezetvédő mesék világa

Környezetvédelem
környezeti nevelés
Vezérkép: 
A környezetvédő mesék világa

A környezetvédelemre sosem lesz késő áttérni, ahogy nem lehet elég korán sem kezdeni. Gyermekeinket is meg kell ismertetni bolygónk védelmének fontosságával. Modern világunkban az egyik megoldás, ha erre ösztönző meséket néznek.

 

„Macskaizom, macskakarom, macskavarázs, tejhatalom” – íme, a környezetvédők legújabb szlogenje. Aktivista vagy, aki fűrésszel és buldózerrel fenyegető munkások elé veted magad? Netán éhség sztrájkolsz és szemeteshez láncolod magad? Ne tedd! A megoldás neve: Vadmacska kommandó. Ez az anime (japán rajzfilm) a környezetvédelem fontosságáról szól. Az itt szereplő lányok nem csupán az emberiség káros tevékenységeitől mentik meg a Földet, hanem az űrmanóktól is. Ezek a földönkívüli lények bolygónk eredeti lakói, akik vissza akarják hódítani a bolygót a folyamatosan bántalmazó emberektől. A főszereplő öt tini lány különleges erővel bírnak: DNS-ük titokzatos módon veszélyeztetett állatokéval keveredtek. Így találunk köztük vadmacskát, zafírlórit, szürkefarkast, arany oroszlán majmocskát és rücskös farkú disznódelfint. Ezek a lányok nem csak „dorombolnak egy szebbjövőért”.

Ezzel nem fogytunk ki az ötletekből…

A recept egyszerű: fogj egy folyton éhes fiút, adj hozzá egy gonosz ikertestvért, szorozd meg sok őrült baráttal, és hatványozd a védőszellemekkel. Sámán király című animét ugyanúgy a környezetvédő ifjúságnak találták ki a japánok. Itt a gonosz Zik Asakura el akarja törölni az emberiséget a föld felszínéről, hogy megakadályozza a bolygó tönkretételét. A cél ugyan valahol nemesnek tűnik, de a módszer gonosz. Így a főszereplő Joh Asakura és barátai feladata megakadályozni Ziket a terv kivitelezésében, valamint az emberek figyelmét ráirányítani, bolygónk veszélyben van.

Természetesen nem kell japánig mennünk, ha ilyen meséket akarunk találni. Az első helyezés mindig is az Egyszer volt, hol nem volt... Albert Barillé méltán népszerű ismeretterjesztő meséjéé lesz, az emberről, az életről, a világűrről. Az epizódokban a minket érintő globális problémákról, illetve azok megoldásairól tájékozódhatunk kedves formában. Ilyen a globális felmelegedés, a levegő-, a víz szennyezése, az állatok megölése. A fiatal hősök Maestro professzorral keresik a válaszokat. Minden epizódban újabb kalandokban lesz részünk, mely képes felnyitni az emberek szemét: Tehetünk a katasztrófák ellen!

Természetesen a sorból nem hiányozhat a belga klasszikus mesesorozat, a Hupikék törpikék sem, melyet 1980 óta élvezhetünk a képernyőn. „Kicsi a bors, de erős”- a kék kis fenegyerekek halált megvető bátorsággal küzdenek az állatok életéért, a természet megóvásáért és az erdőket pusztító tűzvészek ellen. Mindezt pedig úgy, hogy egy gonosz varázsló, Hókuszpók meg akarja enni őket.

Ízelítőt kaphattunk az elhivatottságból, bátorságból. Az itt felsorolt mesék csupán töredékei a választékból. A többi rajtunk áll!


Ajánlott bejegyzések

 • A lóbab termesztésének jelentősége

  Igen értékes, egyéves abraktakarmány növény. Termése fehérjében gazdag. Emészthető fehérjetartalma 19-20 %, keményítőértéke 70 %.
  Szalmája a magtermés 1,5-2x-se. Szalmáját tüzelőnek vagy karámba, almozásra használják.

  Főgyökere...

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • A dió nyolc pozitív hatásáról

  Már több cikket is írtam a dióról, de annyira csodálatos gyümölcs, hogy szinte kimeríthetetlen a téma. Mindenegyes kertben kellene, hogy álljon egy diófa is!  

  Vérnyomás

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • Afrika Expo

  Afrika-napokkal várja a Hungexpo március 17-20. között mindazokat, akik érdeklőnek az afrikai kontinens és a helyi kultúra iránt.

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • A parlagfű védelmében

  Már korábban is olvastam hasonló jellegű cikket a parlagfűről. Mivel most ismételten visszaköszön az életembe ezért most megosztom olvasóimmal. Egy egészen másik oldaláról ismerhetjük meg a parlagfüvet. Mindenesetre nagyon gondolat ébresztő az írás!  

  Bejegyzés elolvasása >>>
 • A magyar borok népszerűsítése

  Az FM sajtóiroda tájékoztatója szerint mintegy 670 millió forintra pályázhatnak azok a szervezetek, amelyek vállalják, hogy magyar borászati termékeket népszerűsítenek nyolc Európai Unión kívüli ország – Amerikai Egyesült Államok, Fehéroroszország, Japán,...

  Bejegyzés elolvasása >>>

Hozzászólások

Felsofokon.hu © 2010-2015 Felsőfokon.hu Nonprofit KFT | Jogi nyilatkozat

Facebook Google+ LinkedIn Youtube Twitter