Főoldal » Konföderációs Kupa: Brazília padlóra küldte az uralkodót

Konföderációs Kupa: Brazília padlóra küldte az uralkodót

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A jelenlegi mezőnyben legerősebb Spanyolország mindannak ellenére hogy a világ és az Európa bajnoki címet is birtokolja, nagyon csúnyán kikapott a házigazdától. Brazília nagyszerűen megtalálta ellenfele gyenge pontjait és kedvére játszhatott. A spanyoloknak voltak lehetőségei, de itt semmi sem jött össze.

Ha azt mondanánk hogy a spanyoloknak rossz napja volt, akkor még igazunk is lehet. Szervezetlenebbek voltak a brazilokhoz képest, és bár az is igaz hogy tehetetlenül álltok sokszor, azért a regnáló világbajnok legalább egy gólt saját akcióból is begyötörhetett volna. Mivel hogy sem egy rendes befejező emberük, sem egy jól felkészült és előre megbeszélt taktikájuk, sem  szerencséjük nem volt,így ez nem jött össze. Ha azt akarnák mondani hogy Spanyolországot az ág is húzta, akkor enyhe kifejezéssel élnénk. Nem csak hogy három gólos hátrányba kerültek, még ember hátrányban is voltak, és ha esélyük is volt arra hogy becsületből legalább egyetlen találatot összehozzanak, akkor a brazil védők és Júlio César volt fantasztikus formában. 

A piros mezesek egyszer már találkoztak rangos tornán a brazilokkal, akkor 6-1-re kaptak ki, de azt sem szabad elfelejteni hogy az 1950-ben volt egy világbajnokságon. Ami viszont a rendezőknek nagyon jó ómen volt, hogy az a nagy győzelem egy hazai Vb-n volt és pont Rio de Janeiro-ban. Bár ugyanebben a városban rendezték azt a találkozót, azért nem teljesen ugyanebben a stadionban. Ami az esélyeket illette a helyzet úgy állt az összecsapás előtt, hogy a brazilok egy nagyon minimálissal de jobbnak tűntek. Ezt a fogadóirodák szorzói is jól megmutatták, hiszen mind két fél győzelmére kétszeres körüli szorzóval lehetett számolni. Azonban a spanyolok úgynevezett tiki-taka játéka ide vagy oda, a brazilok szintén veretlenül mentek oda a döntőbe, ráadásul hazai pályán, ami pedig még jobban növelte az esélyeiket hogy amíg az ellenfelük hosszabbításban (ráadásul 11-esekkel) jutottak tovább az elődöntőből, addig ők ezt a rendes játékidőben tudták le. Persze igaz az is hogy nem volt könnyű dolguk Uruguay ellen. Brazília arra készült hogy hazai pályán írhasson történelmet, hiszen ha nagyon jól tudták hogy ha itt nyernek akkor a torna története során ők lennének a brazil lenne az első olyan válogatott mely zsinórban háromszor nyeri meg a Konföderációs Kupát. 2005-ben Németorszában, majd 2009-ben Dél-Afrikában is diadalmaskodtak. 

Mint az esemény két hete alatt oly sokszor, most is tovább énekelte a közönség az ország himnuszát mint ameddig a zenei kíséret tartott. Ezt a nézők bár már megszokhatták, azért ezt mind a Tv előtt ülve, mind pedig a helyszínen (ott meg pláne) hátborzongató volt átélni a dolgot. Sok országban szeretik a futballt, ám itt valahogy más a dolog. Valahogy több. Brazíliában a kupa ideje alatt egyébként szinte folyamatosak voltak a zavargások. Az emberek többnyire azért tüntettek a kormány ellen, mert szerintük nem olimpiát kellene rendezni vagy labdarúgó Vb-t, hanem iskolákat, kórházakat kellene építeni. Azzal azonban hogy a válogatottjuk ilyen erős teljesítményt nyújtott, a rajongók kezdték elhinni hogy nem egyszerűen megnyerhetik ezt a tornát, de egy újabb nagy siker sorozatba kezdhet bele a Selecao. Ennek megfelelően nagyon fontos volt számukra hogy megnyerjék a Konföderációs Kupát, mert az is egy olyan jelzés volt az ott élők számára aminek köszönhetően lecsillapodnak a kedélyek. 

1.Félidő:

Alig kezdődött meg a találkozó de máris vezetett Brazília! Az első nagy helyzetből gólt szereztek a házigazdák már a 2.percben. Egy szépen (és gyorsan) felvezetett támadás után Hulk adta be jobb oldalról a labdát Neymarnak, akiről itt ugyan még visszapattant a labda, ám a kipattanót Piqué és Arbeloa még hagyján hogy nem tudott előre vágni, ám Iker Casillas nagyon rosszul vetődött rá a játékszerre melyet az akkot pont a gólvonal előtt fekvő Fred a lábszárával a kapuba tudott helyezni. Furcsa találat volt, de a közönség úgy ünnepelte Fredet ezek után mint ha már meg is nyerte volna nekik a meccset. Ha így utólag belegondolunk, akkor talán nem is gondolták rosszul. Ha egyáltalán így gondolták. 1-0

A folytatásban a spanyolok nagyon zavarodottan próbáltak előre menni. Ha egy kicsi időre is labdához jutottak akkor sem magabiztosan, sőt éppen hogy csak megtudták tartani azt. A brazilok nagyszerűen szorították ki az ellenfelet és olyan 20 méterre a kaputól már szinte tehetetlenek voltak a spanyolok, azok akik hamar egyenlítési lehetőséghez jutottak volna ha Björn Kuipers befúj egy 11-est miután Marcelo kézzel ért a labdához. A játékvezető szerint véletlen volt a mozdulat, így nem álltak jól a vendégek. Hamar növelhette volna az előnyét Brazília. Arbeloa kiakarta passzolni a lasztit, de e helyett eladta azt és így Oscarnak adott egy elképesztően nagy helyzetet. A brazil gólhelyzetben volt, ám mellé lőtt.

Bár nagy bajban voltak a vendégek, azért igyekeztek kitenni magukért. Ezt mi sem mutatta jobban mint hogy egyre nagyobb tempóval mentek neki az ellenfelüknek, még akkor is ha ezzel sem jutottak sokkal közelebb a céljukhoz. Amikor a Selecao labdát szerzett az egyenlő volt az óriási helyzetek megszületésével. Ilyen volt az is amikor Paulinho emelt volna a kapuba, de Casillas résen volt és szépen maga elé tette a Cafusát. Elég nagy volt a feszültség a mérkőzésen, talán ez is volt az indoka annak hogy egy-egy spanyol szabálytalanság után (na meg azért mert a brazilok jó színészek) hogy az ilyen esetekben a hazaiak egyből verekedni szerettek volna. Ezt meg is tették amikor Arbeloa Neymart állította meg akkor amikor a fiatal tehetség egy jó kiugratás után mehetett volna egyedül a kapuig. Helyette Arbeloa sárga lapot kapott, a többi spanyol pedig igyekezett épp bőrrel megúszni azt ahogy egyszerre támadt rá a fél brazil csapat. 

Iniesta nagyon aktív volt. Folyamatosan próbálta segíteni csapatát. Így tette akkor is amikor az első félidő közepe felé haladva egy nagy lövést eresztett meg, majd azok után hogy Júlio César ezt elütötte Torres fejelhetett, de az fölé nyomta. A felállt védelem ellen a spanyolok hiába akarták a saját akaratukat érvényesíteni, ez nem jött össze. Helyette inkább valami váratlan húzás lett volna jó, vagy egy olyan csatár aki betudja fejezni a helyzeteket. Mert helyzetek voltak, de azokat nem tudták kihasználni. A brazilok tovább folytatták a remeklést mikor Oscar került helyzetbe, ám Sergio Ramos megállította őt. Ez nem volt rossz elképzelés de szabálytalan volt, ezért pedig sárgát kapott. 

Ha azt mondjuk hogy a pirosak helyzeteket csináltak az igaz is, ám ezek koránt sem voltak olyan veszélyesek mint hazaiaké, egészen addig míg nem Torres kiugratása után Mata fantasztikusan indult meg a bal szélen. Ő is elmehetett volna a 16-os vonaláig, ám ott valaki megállította volna. Helyette nagyon jól döntött amikor észre vette a teljesen üresen maradt Pedrót, aki el lőtte César felett a labdát úgy hogy gyakorlatilag már mindenki gólt kiáltott egészen addig amíg David Lúis még a gólvonal előtt meg nem érkezett. A brazil játékos eszméletlenül nagyot mentett! Jött egy szöglet és egy újabb lehetetlenné tett próbálkozás.

 

Már nem sok volt hátra az első játékrészből, amikor jött Neymar. A Barcelona nemrég leigazolt fiatal zsenije jó ütemben húzódott kicsit kijjebb a 16-os bal széle felé majd 12 méterről egy fantasztikusat gólt szerzett! 2-0

2.Félidő:

Fred gyakorlatilag lemásolta a párharc kezdetét. A második félidőben ugyanúgy a 2.percben szerzett gólt mint egy közel 45 perccel korábban. Ezúttal annyi volt a különbség hogy önerőből rúgott gólt, nem úgy mint legutóbb amikor szerencsés helyzetbe kerülve lett mindenki kedvence. Ekkor a bal oldalt ment el szinte egyedül, majd 15 méterről bombázott. Iker Casillas kicsit beletudott érni, de ez csak annyira volt elég hogy odébb tegye azt. Így a kapufát kicsit megérintve jutott a hálóba a laszti. 3-0

A harmadik góllal és az utána folytatódó mérhetetlenül erős brazil fölénnyel eldőlni látszott a dolog. Nem volt azonban még teljesen lefutva a dolog. Spanyolország önbizalmát és helyzetét javíthatta volna egy szépítő gól. Erre egy nagyon nagy esélyt kaptak azzal hogy a frissen beálló Jésus Navas kiharcolt egy 11-est. A büntető teljesen jogos volt, miután Marcelo lábon rúgta a spanyolt, ám az nem volt olyan mértékű szabálytalanság hogy a bíró lapot adott volna érte. 

A büntetőhöz Sergio Ramos állt oda, ám a nagy lehetőség kapujában olyannyira megremegett a lába, hogy csúnyán mellé rúgta. Ekkor már csak kevés rosszabb jöhetett el az európai gárda számára, de az megjött. A 68.percben Neymar ismét gólhelyzetben volt, bár azon vitatkozni lehetne hogy egyértelmű volt e. Ez azért volt fontos mert a szabály így Gerrard Piqué piros lappal lett gazdagabb, ami viszont a teljes K.O-t jelentette Vicente del Bosque-nek, mivel hogy nem volt több csere lehetősége. Ember hátrányba felszabadultabban kezdtek el támadni, ám még amikor nagyobb helyzetbe kerültek, akkor sem tudtak gólt szerezni, mert Júlio César majdnem mindig résen volt. Egy dolgot azonban elértek. Emeljük kalapunkat a motiváltságuk előtt! Brazília viszont valami hihetetlenül nagyon nyújtott.

Először is véget vetett Spanyolország azon sorozatának, miszerint 2003 óta először maradtak gól képtelenek egy találkozón, másodszor 2010 óta először verték meg a spanyolokat tét meccsen. A jövő évi Vb rendezőjével abszolút számolni kell, mind a világbajnokságon, mind pedig a következő években, mert egy olyan rettentően erős csapattal rendelkeznek amelyet a következő egy évben Luis Felipe Scolari még tovább fejleszthet. Erre szüksége is lesz, mert bár itt a jelenlegi mezőny legjobbjaival találkozott, a nagy tornán szembe jöhetnek olyanok mint például az utóbbi években nagyon jó teljesítményt mutató és klubszinten jelenleg verhetetlen Németország, hogy csak egyet említsünk a sok esélyes közül. 

Eredmény:

Brazília – Spanyolország  3-0 (2-0)

Gólszerzők: Fred (2., 47.), Neymar (44.)

/Szikora Tamás – Ultimate-sport.hu/

Képforrás: Theaustralian.com.au/Washingtonpost.com/Uk.eurosport.yahoo.com/Demotix.com/Japantimes.co.jp

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?