Főoldal » A Föld legnagyobb rágcsálója

A Föld legnagyobb rágcsálója

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ahogy azt a Föld legmagasabb vízeséséről szóló bejegyzésemben említettem, a világ legnagyobb rágcsálója a vízidisznó.

A vízidisznó vagy úszódisznó, más nevén a kapibara (latin nevén Hydrochoerus hydrochaeris) a tengerimalacfélék családjába tartozó rágcsáló.

A helyi guarani nyelven a neve capi-i-uara, vagyis a „fű ura” – ebből alakult ki a capivara, capybara, s a spanyol carpincho elnevezései.

Dél-Amerika nagy részében honos, főként Argentínában, Kolumbiában, Uruguayban, Venezuelában és az Amazóniai őserdőkben él, folyóvizek közelében. Lételeme a víz, kitűnően úszik.

Elsősorban vízinövényekkel, levelekkel, magvakkal, vízpart mellett növő fűfélékkel táplálkozik.

Mint fentebb említettem, ő a Földön jelenleg számon tartott legnagyobb rágcsáló: a kifejlett példányok elérhetik a 130 cm-es testhosszt, súlyuk a 65 kg-t. Érdekes módon náluk a hímek kisebbek a nőstényeknél.

Társas állatok, 15-20 fős csoportokban élnek, hímek és nőstények vegyesen. Egymás közt szagokkal és hangokkal kommunikálnak. Többféle hangjuk van az ugatástól a röfögésen át a füttyögésig. A hímek használják inkább a „szagmintával” való kommunikációt: az orrukon található kiválasztómirigy váladékával jelölik meg a territóriumok határát.

Párzásuk az esős évszakban történik és csak a domináns, alfa hím párosodhat a nőstényekkel. Az aktusra a vízben kerül sor, mely után a nőstény kapibara 130 napos vemhesség után 2-8 utódot hoz a világra. A nevelésükben a csapat többi nőstény tagja is besegít. A kölykök másfél évesen lesznek ivarérettek.

Természetes ellenségeik az esőerdő ragadozói, mint pl. az anakonda, a fekete kajmán, a jaguár, vagy az ocelot. De az ember is vadászik rá húsa, nomeg mezőgazdasági kártétele miatt, és hozzájárult sajnos a helyi katolikus egyház – talán a vízi életmódja miatt – „halszerűvé” nyilvánította a vízidisznót és húsát böjti ételnek minősítette.

Reméljük ennek ellenére nem jut közeli rokona, a még nála is nagyobb, öszvér méretű óriás kapibara (Protochydrochoreus) sorsára, aki a „nagy amerikai fanuacsere” során halt ki.

Szerencsére ma már az állatkertekben – nálunk is – is nem egy példányuk él és fogságban is szaporodnak.  

Forrás:

http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADzidiszn%C3%B3

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?