Főoldal » Élőhelyvédelem: Kis-Balaton II. ütem kiépítésének befejezése

Élőhelyvédelem: Kis-Balaton II. ütem kiépítésének befejezése

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ez jó hír! Bízzunk benne, hogy jobb is lesz.

Több mint harminc év után folytatódhat és fejeződhet be a Kis-Balaton vízvédelmi rendszerének kiépítése, a második ütem fejlesztéseire szóló vállalkozói szerződést Zalaváron írták alá.

Kovács Tamás, a Szabadics Zrt. vezérigazgatójaközölte, hogy az Országos Vízügyi Főigazgatósággal aláírták a vállalkozói szerződést, s a cég a Pentavia Kft.-vel közösen végzi el a közbeszerzési eljárás nyertesként a munkálatokat. A 3,3 milliárd forint értékű, európai uniós forrásból finanszírozott projekt tervezési munkálatai után nyáron indul a kivitelezés, amely 2015 februárjára fejeződik be.

A vezérigazgató felidézte, hogy az 1980-as évekre készült el a környezetvédelmi beruházás első üteme, amely jelentősen hozzájárult a Balaton környezeti terhelésének csökkentéséhez. A Zala torkolata előtti területen zsilipekkel, gátakkal és szivattyúkkal “kényszerítették” arra a folyót, hogy az elárasztott területen lerakja a hordalékát, természetes szűrőként azóta így a korábbinál sokkal kevesebb foszfor jut a Balatonba. A teljes beruházásnak akkor nagyjából a felét végezték el, most ennek folytatásaként 40 műtárgyat építenek, hogy a folyót tovább szabályozzák.

Nádor István, a Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság igazgatója korábban arról számolt be, hogy a második ütem során a Zala természetes vízjárásához igazodóan alakítják ki a Fenéki-tavat. Ez azt jelenti, hogy árvizek esetén, nagyobb vízhozamnál kiterjedtebb és mélyebb lesz a tó, a szintje a folyón érkező vízmennyiséghez igazodik majd.

A szerződés aláírása kapcsán készült sajtóanyagból kiderül: a munkálatok során 4,8 kilométer hosszan épül töltés, s több mint 93 ezer köbméternyi mederkotrást végeznek. Két új vízszintszabályozó zsilipet, továbbá 19 egyéb zsilipet, “hallépcsőt” és hidat építenek, valamint felújítanak hat szivattyútelepet a Kis-Balaton vízvédelmi rendszer második ütemének megvalósítása során.

Forrás: www.greenfo.hu

Kép forrása Google!

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?