Főoldal » Lilaakác alagút Japánban

Lilaakác alagút Japánban

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Japánban található Ashikaga Flower Park látogatottsága minden évben április-május környékén éri el a csúcsot – nem véletlenül. Ilyenkor virágzik itt ugyanis a lilaakác, japán nevén Fuji (), latin nevén pedig Wisteria.

A lila-, kúszó- vagy kékakác fás szárú, lombhullató, évelő kúszónövény aki Kínából indult el világhódító útjára 1816-ban és, az akár 20-30 cm hosszú, gyönyörű, illatos fürt virágzata miatt vált közkedvelté.

A lilaakác – mint testvére a fehér akác (Robinia pseudoacacia) is – a pillangósvirágúak (Fabaceae) népes családjába tartozik.

A legismertebb és legkedveltebb változata maga a kék színű lilaakác vagy kínai lilaakác (W. siensis), de létezik fehér virágú (Wisteria floribunda ‘Alba’), illetve egy családba tartozik vele a sárga virágú, akit már aranyesőként ismerünk (Laburnum anagyroides) (megj.: ő az igazi aranyeső, nem a sokak által ismert, tavasszal sárgán virágzó aranyfa (Forsythia).

Az akár 500 évig is élő lilaakácok vastag, jellemzően megcsavarodó törzset növesztenek. Felfutattható házfalakra, tornácokra, pergolákra, boltívekre, oszlpokra, lugasokra, fákra, kerítésre vagy akár szerszámoskamra oldalára is.

Az Ashikaga Flower Parkban a lilaakácfajták rózsaszín, lila, fehér és sárga színű virágokkal illatosítják környezetüket. Az első négy fácskát 1996-ban ültették el, melyből akkor egy 72 m2-es lugast alakítottak ki és melynek területe mára többszörösévé nőtt: 1000 m2-es lugas alatt sétálva lehet megcsodálni a gyönyörű lilaakác virágzást. A virágzó fák szépségét szinte már giccsesre emeli, ahogy a park tavában tükröződnek.

A sárga lilaakác (Laburnum) 1970-ben került a kertbe Ausztriából és Svájból és egy 80 méter hosszú, színes, illatozó alagúttal örvendezteti meg a látogatókat minden évben április-május táján, csakúgy, mint a lila, rózsaszín és fehér akácokból álló virágalagút.

De a képek magukért beszélnek …

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?