Főoldal » Nevet kaptak a periódusos rendszer új elemei

Nevet kaptak a periódusos rendszer új elemei

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Ugyan ezen a címen adott hírt az Origo is az eseményről, s mivel a kémiai szakágcímke még nem jött létre, fizikán belül adok hírt róla.

Jelenleg periódusos rendszerünk 118 elemet tart nyilván. Ezek közül 11 nem fémet, 12 fémet, 7 lágy fémet, 8 félfémet, 6 nemesgázt, 14 lantanidát és ugyan ennyi aktinidát ismerünk, az összes többi fennmaradó elem átmeneti fém.

A cikkben szereplő két elem is az átmeneti fémek közül kerül ki. Az elsőnek mellékelt táblázaton is jól látszik, a 114-es rendszámú livermorium (Lv) régi neve Ununquadium, míg a 116-os flerovium (Fl) Ununhexium volt. Számos elem várja még, elnevezzék, ebben pedig, ahogy eme két elem esetében is, az IUPAC illetékes.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?