Főoldal » Parókát az őznek!

Parókát az őznek!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Vagy inkább még sem, mert ez nem lenne jó kívánság. Tudniiilik a parókás agancs egy sejtburjánzásból eredő torzulás.

Múlt héten hallottam a hírekben, Berekfürdő közelében parókás őzet lőttek. Környékemen lakó vadászokat is megkérdeztem, milyen gyakran találkoznak hasonló esettel, válaszuk szerint évi 3-4 állatot lőnek ki emiatt. De miért is nevezik ezeket az őzeket parókásnak?

Az alábbi fontos tudnivalókat lehet olvasni a Karcag.hu-n az őzek agancsképződéséről:

A fiatal bak homlokán először többnyire egy kicsi, kívülrõl gyakran alig látható dudor, csap fejlődik, ezt télen ledobja. Az első igazi agancs egy kb. 10 cm hosszú nyárs, amely néha már el is ágazik, ezt a fiatal állat télen veti le. De csakhamar megindul az új agancs fejlődése az ún. rózsatőrõl. Az agancs tavasz végéig nő, szőrös bőrrel fedett (dancsos), és ezért sokkal vaskosabbnak és erősebbnek néz ki, mint amilyen valójában. A növekedés befejeztével a vérerekkel átszőtt háncs (barka) összezsugorodik és felszakadozik. A bak ezután kezdi letisztítani az agancsát (a fiatal bakoké még júniusban is barkás lehet), a bokrok ágait csapdossa vele, a fatörzsekhez dörzsöli vagy a talajba döfködi. Az egész úgy néz ki, mintha a tisztítandó agancs rendkívül csiklandozná a bakot, és időnként már szinte őrületbe kergetné. […] Az agancs burjánzása vezet az ún. parókás bakokhoz.

Tehát visszatérve korábban feltett kérdésemhez, elsősorban az agancs megjelenése miatt hívják így. Ám bármilyen viccesnek is tűnhet, ez a rendellenesség rendszerint heresérülés, vagy az agancstő illetve a koponya sérülésének következménye. Nagyon fontos tudni, hogy így az agancs képtelen ellátni eredeti rendeltetését a bakok közötti küzdelemben, ráadásul igen sérülékeny is. Ahogy a mellékelt rajz mutatja, akár az őz látását is akadályozhatja.

Forrásaim:

Wikipedia – Európai őz

Vadászmester Online Magazin – Mire vadászunk? Célkeresztben az őz

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?