Főoldal » Úton – útfélen, május elején…

Úton – útfélen, május elején…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

…eszembe jutott az előző blogbejegyzésemhez kapcsolódva egy másik tavaszi “haszontalan – hasznos”, de igencsak szép és sok mindenre használható növény.Persze hogy a BODZA!

A bodza közismert, sokhasznú gyógynövény. Linné nem véletlenül mondta róla, hogy minden bodzabokor előtt le kellene venni a kalapot! A közönséges, úton-útfélen megtermő növény szinte nem is hívná fel magára a figyelmet, ha tavasszal nem lenne virágjának olyan mámorítóan édes illata. Ez az illat önmagában is nagyszerű, de egy langyos estén a jázmin – hárs és ezüstfa illatával keveredve a legkitűnőbb mesterséges illatkompozíciók sem vehetnék fel vele a versenyt. No meg ősszel is észrevesszük, ha akarjuk, ha nem. Érett lilásfekete bogyói, melyek – a madarak révén – messzire is eljutnak, nehezen eltávolítható foltot okoznak mindenütt, ahová csak pottyannak. A virágjából készült tea köhögés, megfázás esetén nagyon jó hatású, amellett üdítő, kellemes ízű ital. Érett bogyójából gyógyhatású lekvárt készítenek, önállóan, vagy – hogy zamatosabb íze legyen – más gyümölccsel keverve. Virágjából és bogyójából üdítőitalt és bort is csinálnak, ételeket, italokat színeznek vele. Régen tintaként is jó szolgálatot tett. Lippai még Szent Antal tüze (orbánc) ellen is ajánlotta, sőt, jó a boroshordókat „kiforrázni véle, szép illatot át neki” – írta.

Rengeteg népi hiedelem övezi. Sokfelé az „ördög fájá”-nak tartják, különféle betegségekkel hozzák kapcsolatba.

Bodza, engem a hideg lel, és ha engem el nem hagy, Isten ucscse kiváglak. – mondták a felvidéken a fának.

Egy erdélyi mondában pedig:

Kedvelt fája az ördögnek a bodza következő okból: mikor Isten a világot teremtette, az ördög végig nézte, hogy alkotja az egyes állatokat. Egyszer haza szaladt, és mikorára visszatért Istenhez, látta, hogy az azelőtt mozdulatlanul heverő állatok most mozognak, esznek, isznak, szóval élnek. “Hogy csináltad te ezt?” – kérdé az ördög az Úristent. “Beléjök leheltem.” – mondá az Isten és mutatott neki egy fasípot. Az ördög elment és csinált magának agyagból egy állatot és aztán fasípot akart készíteni, de egyetlen faágat sem volt képes kifúrni. Végre megtalálta a bodzafát, melynek ágát könnyen átfúrta és az így nyert fasípon keresztül akart az általa készített állatba lehelni, hogy az életre is támadjon. Isten ezt látván, megharagudott és az ördög művét villámmal szétrombolván megátkozta a bodzafát, hogy legyen ezentúl az ördög fája, ha már megengedte, hogy keresztülfúrja az ördög.”

Mivel a boszorkányok bodzától kapták erejüket – sört és kenyeret vittek neki a germán mitológia szerint.

Csodatévő ereje következtében a levelével bedörzsölt fa sohasem lett férges. A bodzafa villám ellen védte a házat. Már ahol. Kalotaszegen pl. úgy tartották – mivel az ördög fája – nem jó a házhoz ültetni, mert könnyen belecsap a villám.

Az állatokat a boszorkányoktól óvta, ezért találjuk sűrűn istállók közelében. Árnyékában biztonságos volt aludni, kígyó, ártó féreg nem bántott ott embert.

A hűtlen szeretőt is lehetett bodzával büntetni. Akit elhagytak, hét bodzaágból tüzet rakott, sót szórt rá. Ha a régit elhagyta, új kedvest se találjon magának!

_________________________________________

Az általam készített bodzaszörp receptje pedig – hidegen módszerrel !

Hozzávalók:
4 kg cukor , 4 liter viz ,  4 – 5 – 6 db citrom, 10 dkg citromsav, 25 – 30 db jól kinyílott (erősen virágporos) bodza virág, natrium-benzonat (esetleg szalicil)  Ez egy adag, amit érdemes duplázva – egy jó nagy műanyag vödörben elkészíteni.

Elkészítés:
A vizet a cukorral, citromsavval, a felkarikázott citromokkal meg a virágokkal jól elkeverjük úgy, hogy a cukor elolvadjon. Majd hűvös helyen 2 napig állni hagyjuk, közben persze fel kell keverni – párszor.

2 nap összeérés után leszűrjük, a citromokat is kinyomjuk,  a natriumot a tasakon lévő utasitás szerint elkészítjük és hozzáöntjük a már leszűrt sziruphoz. Palackozzuk – erős dugóval nem árt lezárni. Hígítva fogyasztjuk, szódával – jégkockával kiváló hűsítő – frissítő ital nyáridőben :))))))

/felhasznált források: fotók_s@so – szöveg: gardening.hu/

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?