Főoldal » A Garda-tó

A Garda-tó

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Garda-tó 370 négyzetkilométeres területével Olaszország legnagyobb tava. A római korban a tavat Lacus Benacusnak – vagyis „jótékony tónak” nevezték. A tó legnagyobb mélysége 346 méter, hossza 52 km. Három tartományhoz tartozik: Nyugaton Lombardia, keleten Venetó és északon Trentino tartományhoz tartozik. Északon a Brenta-Dolomitok 2000 méteres csúcsai övezik, délre haladva megszelídül a dombokkal övezett táj, majd a a tó déli része eléri a Pó-sikság tájait. A Garda-tó a legtisztább az Észak-olasz tavak közül, ezért kedvelt üdülőhely, amely számtalan sportolási lehetőséget is nyújt. A búvárkodás mellett népszerű a szörfözés. A „szörfösök Mekkájának is nevezik a tavat. A tóban 2 szobor is található, amelyet a búvárok szívesen látogatnak.

A tó partján fekszik az ugyanolyan nevű település, Garda. Erről a városról kapta nevét is. Német elnevezése: Gartensee, vagyis Kerti-tó.

Mediterrán partján pálmafák, agávék, ciprusok, olajfák, narancsfák és citrusok zöldellnek. A tó gyakran váltogatja színét, úgymint a mi Balatonunk. Néhány kisebb sziget is található a tóban: Isola del’Olivo, vagyis az Olaj-sziget, Isola di Sogno, Isola Trimelone és a legnagyobb sziget az Isola di Garda. A madárvilága nem különösebben gazdag, de lepkefajok közül közel 1000 fajta repked a vidéken.

Gulácsy Lajos festőművész több alkotása a Garda-tónál született. Móricz Zsigmond és Babits Mihály pedig több művükben is megemlékeznek a tóról.

Gyermekek és felnőttek számára egyaránt nagy élményt nyújt Gardaland, ez az olasz Disneyland.

A tó egyik leglátogatottabb települése Sirmione, keskeny félszigeten fekszik a déli csücsökben, 4 km hosszan nyúlik be a tóba. Itt varázslatos élményben lesz részünk, ha engedünk a motorcsónakosok csábításának, és beülünk, hogy körbehajózzuk a szigetet. A csónak kapitánya mesélni is fog nekünk a tóról. Hát az igaz, hogy nem magyarul, de legtöbbször az angol és a német között választhatunk. A motorcsónak gyorsan halad, de mégis van időnk megcsodálni a tavat és a félszigetet. Elhaladunk Maria Callas villája mellett, majd a sziget legészakabbra eső szegletében megpillanthatjuk a több ezer éves maradványokat, amelyek minden valószínűség szerint római kori fürdő lehetett. Majd a sziget keleti részén elérjük azt a pontot, ahol kénes víz tör fel a mederből és mindez a csónakból is érzékelhető. A kirándulás végén elérkezünk a Scaligeri erőd masszív falaihoz, s áthajózva a várba vezető híd alatt visszaérkeztünk a kiindulási ponthoz.

Érdemes felmenni a várba, amelynek kiállítása nem fog elragadtatni, viszont a kilátás a tóra egyedülálló a vár tetejéről.

Tovább sétálva a hangulatos házak között, egy tengerre nyíló téren megpillanthatjuk Catullus szobrát, akinek villája volt hajdan a félszigeten. 

Elhagyva Sirmiónét érdemes megállni Desenzano del Garda településen. Itt született az Orsoly-rend megalapítója Szent Katalin.

Solferino szomorú történelmi eseményre emlékeztet. Ferenc József császár „véres” vereséget szenvedett itt Napóleontól.  Kb. 7000 olasz és osztrák katona halt meg a csatában. E történelmi esemény hatására alapította Henry Dunant meg a Vöröskereszt szervezetét.

A keleti part több film forgatásának színhelye volt, forgattak itt Bond filmet.

Sirmione mellett Malcesinében is találunk tekintélyes Scaligeri várat. Goethe 1786-ban kereste fel a települést, ekkor osztrák kézen volt a vidék. Amikor anyagot gyűjtött irodalmi műveihez és rajzokat készített a várról, letartoztatták azzal a váddal, hogy kémkedik. De ártatlansága hamar bebizonyosodott, így szabadon engedték.

Bardolinoban Oliva olaj múzeum várja a kíváncsi látogatókat, hiszen az Oliva Riviérán járunk.

Bizonyára a legfurcsább és meghökkentő attrakció Gardonéban található, és pedig Gabriele d’Annunzio villája. Az olaszok hősként tisztelik, költő volt, részt a vett a háborúban és különleges magatartásával is felhívta a kortársai és az utókor figyelmét is.

A villa sötét, mert a sötétséget szerette. A villában található egy koporsó, amelyben a költő gyakran pihent, így készült a végzetre.

Hihetetlenül bájos település Limone, amely egyes vélemények szerint a citromról kapta a nevét, más magyarázat pedig a limes – vagyis a határ szóra vezeti vissza a név eredetét. Tény, hogy valamikor a citrom volt a fő megélhetési forrása a helyieknek.

Ha felfedeztük a tó szépségét, hangulatát érdemes ellátogatni a közelben fekvő Verona városába.

Ki tudja, hogy Rómeó és Júlia emlékén, valamint az Arénán, a világhírű operaelőadások színhelyén kívül milyen értékes és szépséges látnivalókat kínál a város?

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?