Főoldal » A prágai Játékmúzeum

A prágai Játékmúzeum

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A prágai vár Európa legnagyobb várkomplexuma, a Guiness-rekordok könyve szerint 570 méteres hosszával és 130 méteres szélességével a világ legnagyobb ősi vára. A fantasztikus, varázslatos hangulatú prágai várnegyed kötelező nevezetességnek számít mindenkinek, aki Prágában jár. A IX. században, Borivoj fejedelem által építtetett román stílusú vár története egybefonódik a város történelmével. Luxemburg János a vár környékére jobbágyokat telepítette be, és ezzel megkezdődött a Várnegyed bővülése. A Moldva fölötti erőd, kiváló fekvésének köszönhetően gyorsan a Premysl-család birodalmának a középpontjává vált. Falai közt három templom, egy palota és egy kolostor épült. A várat többször átépítették, a legnagyobb változások IV. Károly és Jagelló Ulászló idején mentek végbe. 1541-ben a tűzvész sújtotta épületeket reneszánsz stílusban építették újjá. Majd később 1753 és 1775 között az egész várat késő barokk és neoklasszicista stílusban építették át, és kialakították a három várudvart. A Várnegyed (Hradzsin) már 1598-ban megkapta a szabad városi rangot, majd 1784 óta az egyesített Prága része. Aranykorát az utolsó Habsburg, II. Rudolf uralkodása alatt élte, aki innen uralkodott birodalma felett. Tizenegy évszázad óta szerepe változatlan, 1918-ig a cseh uralkodók, 1918 óta pedig a köztársasági elnökök székhelye.

A prágai várban található sok nevezetes épülete mellett a világ második legnagyobb játékkiállítása, ami kiváló szórakozás nyújt gyereknek és felnőtteknek egyaránt. Két szinten tekinthető meg az európai és amerikai játékokat bemutató gyűjtemény, mely az ősi görög időkből származó játékoktól kezdve a manapság legnépszerűbb játékokkal bezárólag, a világ minden tájáról tartalmaz tárgyakat. A kollekció a cseh emigráns Ivan Steiger filmrendező tulajdonában van. Külön részben helyezték el a fa- és bádog játékokat, valamint a rengeteg Barbie babát. A kislányoknak élmény lesz a sok Barbie baba és a különféle Barbie-házak, a fiúknak pedig biztosan örömet fognak okozni a modellrepülőgépek, játékautók és hajók.

A kiállításra 15 éves korig ingyenes, felnőtteknek 70 korona, diákoknak, nyugdíjasoknak 30 korona, családoknak pedig 120 korona a belépőjegy. A múzeum minden nap 09:00 és 17:30 között tart nyitva.

További információkat találhatnak a csehül beszélő vagy értő olvasók a múzeum honlapján.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?