Főoldal » A világ legmagasabb és legidősebb fái – Redwood Nemzeti Park

A világ legmagasabb és legidősebb fái – Redwood Nemzeti Park

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A REDWOOD Nemzeti Park Kalifornia északi részén a Csendes- Óceán partja mentén található.
Az 1978-ban alapított nemzeti park 1980-ban felkerült a világörökségi listára és 1983-tól bioszféra rezervátum.
A nemzeti park a világ legmagasabb fáinak a hazája, a parti mamutfenyőnek, amelyet tengerparti óriásfenyőnek (Sequoia sempervirens)  is hívnak. Magasságuk elérheti a 110 métert, korban pedig elérik a 2000 évet. Valamikor réges-régen, kb. 160 millió évvel ezelőtt, tehát a dinoszauruszok fénykorában az óriásfenyő-erdők borították az északi félteke hatalmas részét. Feltételezhető, hogy klímaváltozás volt az oka, a fa élőhelyeinek visszaszorulásának.
A valamikor 1 millió hektárt elfoglaló óriásfenyő-erdőkből  Kaliforniában ma 50 ezer hektár maradt meg. Az 1850-es években az aranyláz tüzében embertömegek pusztították a fákat igényeik kielégítése céljából.

A nemzeti park védett részeihez tartoznak az erdők mellett gyönyörű patakok, prérik, tölgyfaerdők és tengeri valamint tengerparti élőhelyek. A több mint 800 itt élő növényfajból 620 őshonos, emellett 202 őshonos állat él a park területén, többek között a Roosevelt jávorszarvas, fekete medve, hegyi oroszlánok, foltos bagoly, coho lazac, acélfejű pisztráng, Steller-oroszlánfóka, a veszélyeztetett kaliforniai barna pelikán.

A Roosevelt jávorszarvasokból 1912-re már csak hozzávetőlegesen 125 maradt a kihalás veszélyével. Ma már újra gazdag állomány él a park területén.
Az erdőkben és a tölgyesekben találkozhatunk fekete medvével. De nem minden esetben feketék, lehetnek barnák és világos szőrűek is, de a fekete a leggyakoribb.  A hímek elérhetik a 160 kg-ot, nőstények általában 100 kilót. 36 km/h sebességgel képesek futni. Nagyon „sportosak”, hiszen tudnak úszni és fára mászni.

Fotók: http://www.nps.gov/redw/index.htm

 

 

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?