Főoldal » „Ahány ház – annyi szokás” – Törökország

„Ahány ház – annyi szokás” – Törökország

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az egyes országokban különböző hagyományokon alapuló illemtan alakult ki. Egy-egy mozzanat a különböző országokban különböző jelentéssel bírhat. Gondoljunk csak arra, hogy a „igen”-t kifejező fejbólintás egyes helyeken éppen az ellenkezőjét jelentheti. A kézfogással kapcsolatban is különböző szokások alakultak ki. Más a megítélése a késésnek a különböző országokban. Van ahol sértésnek számít, van ahol elfogadják kellő magyarázat esetén, van ahol pedig illik késni. Ezért fontos, hogy megismerkedjünk az adott ország szokásaival.

A Szulejmán sorozat felkeltette az érdeklődést nálunk Törökország iránt. Ezt a tényt nagyszerűnek tartom, mivel elkezdtünk érdeklődni intenzívebben a török kultúra iránt. Törökország eddig is kedvelt úti cél volt a magyarok körében, de szerintem most még jobban meg fog növekedni az igény a Törökországi utazásokra. Reményeim szerint a magyarországi török emlékhelyeket is egyre többen fogják felkeresni. Amit úgy gondolom, hogy nagyon érdemes. Akik eddig nem érdeklődtek a történelem iránt, most figyelemmel fordulnak a múlt eseményei felé.

Ezért most úgy gondoltam, hogy a történelmi filmszereplők és egyes magyar színhelyek bemutatása után a török szokásokról próbálok egy összefoglalót írni.

A török vendégszeretet vetekedik a magyar vendégszeretettel. (Ami sajnos itthon már nem mindig és mindenhol igaz, ill. híres). Ha vendégségbe megyünk Törökországba, akkor legyünk pontosak. A késés csak akkor bocsátható meg, ha nyomós okunk van rá. Például a közlekedés miatt. Gondoljunk rá, hogy a 15 milliós Isztambulban könnyen dugóba keveredhetünk.

Ne legyünk kihívóak, ez ellenszenvet válthat ki, viselkedjünk szerényen. A törökök szeretnek viccelni, van humorérzékük, jó kedélyű emberek és büszkék is. Tilos a vállon veregetés, mert ilyen helyzetben alárendeltnek érezhetik magukat. Elterjedt a kézfogás, de nem minden esetben fognak nőkkel kezet. Ezt ne vegyük sértésnek, évszázados hagyományokon alapszik.

Ha vendégségben vagyunk ételt csak jobb kézzel fogyasszunk, mert a bal kéz a szintén több százados hagyományok miatt „tisztátalannak” számít. A vendéglátó család otthonában ne dicsérjünk túlzottan semmit, mert akkor előfordulhat, hogy nekünk ajándékozzák.

Ha üzleti tárgyalásra megyünk, illik ajándékot vinni, de számíthatunk arra, hogy a vendéglátó viszonozni fogja. A törökök általánosságban megbízható üzlettársak.

Az országon belül is érvényes a mondás: „Ahány ház – annyi szokás”, hiszen a különböző vidékeken is eltérő szabályok és hagyományok vannak.

Ha elindulunk egy országba, érdemes néhány fontosabb szót, kifejezést az adott ország nyelvén megtanulni. Bizonyára nem esik senkinek nehezére, ha a köszönési formákat, a köszönetet esetleg néhány mindennap használatos szót megtanul.

Az etikettről szóló részt a „Nyakkendőtől borravalóig” c. könyv írásának felhasználásával írtam. Ha esetleg valaki érdeklődik más országok szokásai iránt a könyv kapható a www.turizmus.com oldalán.

Fotó: 

http://www.emlekezes.eoldal.hu/cikkek/mini-illemtan-_-bemutatkozas_-utcai-viselkedes.html

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?