Főoldal » Az Adria gyöngysora – Horvát szigetek

Az Adria gyöngysora – Horvát szigetek

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Gyöngysort találhatunk a horvát tengerparton, ha végigjárjuk a partszakaszt, gazdag történelmi múlttal rendelkező mediterrán városok gyöngysorát. Ha elhagyjuk a szárazföldet, kihajózunk az Adriai-tengerre, akkor is gyöngysorral találkozunk, a horvát szigetek „gyöngysorával”.

Egy horvát legenda szerint, amikor Isten szétosztotta a Földet a különböző népek között, a horvát népről megfeledkezett, de ők szóltak Istennek és megkérdezték, hogy miért feledkezett meg róluk. Erre azt válaszolta, hogy véletlen volt és ekkor elővett egy nagy marék gyöngyöt a zsebéből, amelyet magának tartogatott, és odaszórta a horvátoknak. S ezekből a gyöngyökből alakult ki a horvát szigetek csodálatos gyöngysora. Horvátország tengerpartjának a hossza légvonalban kb. 600 km, de a tényleges öblökkel tarkított partszakasz eléri az 1800 kilométert és ehhez jön még a szigetek partjainak tényleges hosszúsága, ami meghaladja a 4000 kilométert.

A legnagyobb szigetek: Krk 410 km2, Cres 406 km2, Brac 395 km2, Hvar 298 km2, Pag 287 km2, Korcula 273 km2.Ma a „szigetek gyöngysorát” járjuk végig. A gyöngyöket az közel 1200 sziget alkotja, amelyből 60-70 lakott sziget. Biztos, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb szigetet, hiszen a rengeteg fürdési, pihenési, vagy éppen aktív sportolási lehetőség mellett számtalan élményt kínálnak a szigetek természetszeretőknek mind a víz alatt és víz felett. Vannak kicsi szigetek, amelyek tökéletes nyugalmat és feltöltődést kínálnak azok számára, akik pihenésüket csendes helyen szeretnék eltölteni. Vannak olyan szigetek, amelyeken egyetlen egy világítótorony emlékeztet csak az emberi jelenlétre. Mára több ilyen világítótornyot átalakítottak szállodává. Vannak szigetek, ahol szivacsvadászok élnek, vannak vulkanikus eredetű szigetek, amelyek különleges hatással vannak a műszerekre.

A világítótornyok közül különleges a Dugi Otok szigeten (Hosszú sziget) 41 méter magas torony, amelyet 1949-ben építettek. A habarcsot a torony építésekor úgy készítették el, hogy belekevertek 100 ezer tojássárgáját, s ezzel tették az építményt ellenállóvá a víz és az időjárás romboló hatása ellen.És természetesen szinte minden sziget pompás élményt nyújt a természet szeretők részére is. A Krk szigete közelében delfinek játékát lehet megfigyelni. „Arany szigetnek” is nevezik. A horvát glagolita írásbeliség központja volt. A Brijuni-szigetek Tito egykori nyaralójával, állatkertjével 1984 óta nemzeti parkot képez. Különleges élményben lehet részük a búvárkodni szeretőknek. Bizonyára érdemes kipróbálni újaknak is. Hiszen a víz alatti világ, a tenger élővilága, játékos kedvű, vidám halai és tengeri herkentyűi mellett sok más kincset is rejt. Gondoljunk az elsüllyedt hajókra, ókori, középkori hajók maradványai alszanak a tenger fenekén. A mi Szent István hajónk, a Monarchia legnagyobb hajójának is ez még a sorsa. Repülőgépek, sőt elsüllyedt falvakat és világokat is megtekinthetnek a búvárok.

Pag szigetét ma már híd köti össze a szárazfölddel. Igazi búvárparadicsom. Jelentős a néprajzi öröksége az itt élőknek, csipkéjük, népviseletük híres.A Pagi sajtnak nem csak különlegesen jó íze van, de egészséges is. A juhok itt szegényes, de gyógynövényekben gazdag mezőkön legelnek, amelyek úgy fehérlenek a szelek által a tengerből kiválasztott sótól. S mindez a pagi sajtot egyedülálló ízűvé teszi.A Kornati szigetcsoport szintén nemzeti parkot alkot. 140 szigetből áll. George Bernard Shaw szerint: „Az Istenek a Kornati-szigeteket könnyekből, csillagokból és leheletből teremtették.”Korcula a halcsont alaprajzú város szerkezetéről, a középkori lovagi játékokról „moreska”-ról, egykori kőfaragó mestereiről híres. A sziget egyik büszkesége még Marco Polo, bár nem bizonyított, de lehet történelmi igazságalapja, miszerint itt született Marco Polovelencei világutazó. A sziget akkoriban a Velencei Köztársaság uralma alatt állt.És ne feledkezzünk meg Lastovoról, a karneváli szigetről.

A Lastovoi karnevál történetében több száz évvel kell visszamenni az időben. Arra emlékezik, hogy a sziget lakói hősiesen és cselesen visszavertek egy kalóztámadás sikeresen megvédve a szigetet és lakóit.Finom és jellegzetes étel a szigeten a sirály-tojásból készített rántotta. Halételként tartják nyilván annak ellenére, hogy nem tesznek bele halat. A sirály ugyanis halakkal táplálkozik, ezért jellegzetesen hal ízűek a sirály-tojásból készített ínyenc falatok.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?