Főoldal » Észtország fővárosa, Tallinn

Észtország fővárosa, Tallinn

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Nagyon hamar eljutottunk az utolsó balti államhoz, Észtországhoz, amit északon és nyugaton a Balti-tenger, keleten Oroszország, délen Lettország határol. Az 1940-ben Szovjetunióhoz csatolt állam 1991-ben nyerte el függetlenségét. 15 megyére van osztva, melyek a szovjet időben kialakított rajonokkal lényegében megegyeznek.

Kevés olyan hely van Európában, ahol annyira megmaradt a XIV-XV. század hangulata, mint Észtország fővárosában, Tallinn óvárosában. Középkori falak, tornyok, kövezett utcák. Tallinn történelmi belvárosa 1997-óta az UNESCO Világörökség listáján található. Középkori történelme a másik két balti országéhoz hasonló: a XIV. században a Német Lovagrend vonta ellenőrzés alá. 1561-ben svéd, majd 1721-ben orosz fennhatóság alá került, 1921-1940-ig független volt, majd egy évig szovjet, utána három évig német megszállás alatt állt. 1945-1991-ig a Szovjetunió része volt, 1991 óta független, 2004 május 1-től az EU tagja. Az észt nyelv a finnugor nyelvcsalád része, így a magyarral is rokonságban áll.

Toompea az a mészkőhegy, amelyen Tallinn városa kialakult. Mintegy 20-30 méternyire emelkedik a város fölé, területe körülbelül 400×250 méter. A hagyomány szerint a hegy a mitológiai hős Kalev sírdombja, amelyet gyászoló felesége emeltetett.

Az egymást követő uralmak során (Német Lovagrend, Svédország, Orosz Birodalom) Toompea saját igazgatású külön városként működött és képes volt megóvni különleges privilégiumait, amelyek közül az utolsó 1889-ben szűnt meg. Toompea 1878-ban egyesült az alsóváros Tallinnal, de 1944-ig megtartotta saját polgári törvénykönyvét.

Napjainkban itt található a Toompea kastély, mely ma az észt parlament székhelye (Stenbock-ház), az evangélikus dóm, amelyről elnevezték a Dómhegyet és az Észt Tudományos Akadémia épülete (korábban a balti német kulturális önkormányzat székhelye).

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?