Főoldal » Hum – A világ legkisebb városa

Hum – A világ legkisebb városa

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hum a világ legkisebb városa az Isztriai-félszigeten fekszik Horvátországban. A Guinness-rekordok könyvében is megtalálható. A legenda szerint óriások építették a várost, akik több nagy várost is alkottak a Mirna folyó völgyében, de elszámították magukat és Hum városára már csak néhány építőkő maradt, így sikeredett ilyen kicsire.

A város ma is 11. századi arculatát őrzi, szinte változatlanul azóta. A város falakon kívül azóta sem terjeszkedett.
Hum másik kincse a Humska biska, vagyis a humi biska pálinka, amelynek az elkészítését csak a helyi konoba (konoba = kocsma) tulajdonosa ismeri. Állítólag 2000 éves receptje a keltáktól származik. A gyógynövényekből készült humska biska elkészítésének a titka apáról fiúra száll.

A Humot Roc-kal összekötő Glagolita fasor az ősi horvát írásnak állít emléket. Hum-ban ma is őriznek Glagolita emlékeket, Rocban pedig az első Glagolita könyvet nyomtatták. A Glagolita írást elsősorban kolostorokban használtál  még a 20. század elején is.

Szerző: Schmidt Valéria

Fotó: Creative Common

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?