Főoldal » Ír Nemzeti Galéria (Dublin)

Ír Nemzeti Galéria (Dublin)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Nemzeti Galéria körülbelül egy mérföldre található Dublin központjától, a Merrion téren, a Leinster House mellett. Ez Írország fő művészeti galériája, amely hatalmas gyűjteménnyel bír.

1852-ben a vasúthálózat atyja, William Dargan szervezte meg az első kiállítást Dublinban, mellyel az előző évben a londoni Crystal Palace-ban megrendezett nagy kiállítást akarta utánozni. John Benson építész munkái nagy sikert arattak. Ezt követően Dargan létrehozott egy bizottságot, így alakult meg a Nemzeti Galéria.

Hivatalosan azonban csak 1864. január 30-án nyitották meg. A gyűjteményt 120 kép adta, mely 39 darab Rómából, és 30 darab a Londoni Nemzeti Galériából hozott képet tartalmazott. 1901-ben Milltown grófné több mint 200 darabos Russborough-ház gyűjteményét adományozta a galériának, továbbá könyv,- bútor,- és ezüst gyűjteményét is a galériának adta. Az adomány olyan nagy volt, hogy egy külön szárnyat kellett neki építeni.

1968-ban bővült ismét a galéria, de a nemzetközi figyelem majd csak 1993-ban irányult rájuk, amikor is Caravaggio The Taking of Christ című festményét a jezsuiták ’kölcsönadták’ az intézménynek. 2002-ben újabb átépítésen ment keresztül a galéria, és jelenleg is felújítás alatt áll.

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Hasonló bejegyzések

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?