Főoldal » Isztambul és mecsetei

Isztambul és mecsetei

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

„Ha csak egy ország lenne a Földön, akkor bizonyára Isztambul lenne a fővárosa” Bonaparte Napóleon.

Isztambul számokban

A város területe 5.512 km2, ez tíz Budapesti területnek felel meg (525 km2). Területének 46 %-a Ázsia, 54 % pedig Európa területén fekszik. Közel 13 millió lakosa van.  A városban több mint 3000 mecset, 40 templom és 16 zsinagóga található. Évente 6 és fél millió turista keresi fel a várost.

Három birodalom székhelye volt, a Római, a Bizánci, és az Oszmán Birodalomé. 1600 év alatt több mint 120 császár és szultán uralkodásának a színhelye.

Kék Mecset

Törökország egyik legnagyobb mecsete a „Kék mecset”. I. Ahmet szultánról kapta másik nevét. Az egyetlen mecset, amelynek hat karcsú minaretje van. Ahmet 16 éves volt, amikor szultán lett. Ő adta a megbízást a mecset építésére, amely 1609-1616-ig tartott. Egy évvel előbb lett kész, mint ahogy a szultán meghalt. Mivel a Mekkában lévő főmecsetnek is 6 hat minaretje volt, így még az ő parancsára a mekkai mecsethez épült egy hetedik minaret, azért hogy annak felsőbbségét hangsúlyozzák.

Az 53 x 52 méter nagyságú a belső négyzetes imarész. A mecsetet 260 ablak világítja meg. A falakat és oszlopokat több mint 21 ezer majolika-csempével díszítették, amely kék árnyalatot biztosít a mecsetnek, innen a „Kék” jelző.

A mecset hivatalos oldala:

www.sultanahmetcami.org

Fontos tudni, hogyha egy mecsetbe belépünk, le kell venni a cipőket és kis táskában bevihetjük. Ha nincs éppen nálunk ilyen, akkor a nagyobb látogatottságú mecsetekben kaphatunk. Rövid nadrágban sem engednek be ha a nyári hőségben könnyebben vagyunk öltözve, a vállat is el kell takarni. A látogatottabb helyeken kendőt lehet kapni, amelyet a kijáratnál le kell adni.

Szulejmán-mecset

Isztambul legnagyobb imaházát I. Szulejmán építtette. Mérete 58 x 59 méter. A kupolája 57 méter magas. Négy minaretje azt jelképezi, hogy Szulejmán a 4. szultán volt, akinek Isztambulban volt a székhelye, tíz erkélye pedig azt, hogy ő volt a 10. az oszmán szultánok sorában. Az imaházhoz csatlakozik a karavánszeráj, a szegények konyhája, kórház, török fürdő (hamam), könyvtár, és az iskola.

A mecset belső tere fehér márványból készült és színes ablakok díszítik. A kertben két türbe. Az egyikben nyugszik Szulejmán szultán feleségével Hurremmel. Itt helyezték örök nyugalomra húgát, a lányát Mihrimát és a szultán édesanyját is. A mecset előtt pedig az építészének, Szinánnak a síremléke látható.

A cikket http://www.istanbulreiseleiter.com/ alapján készítettem.

Fotók: http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images

http://www.theguideistanbul.com/spots/detail/823

Címkép: Kék Mecset

1-2. kép – Szulejmán Mecset

3. kép   –  Szulejmán türbéje

4-6. kép – Kék Mecset

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?