Főoldal » Jégbirodalom a föld alatt…

Jégbirodalom a föld alatt…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Déményfalvi-jégbarlang a Nemzeti Természeti Rezervátumban, az Alacsony-Tátra Nemzeti Park területén fekszik Szlovákiában.

A Déményfalvi-jégbarlang a világ első ismert barlangjai közé tartozik. Már az 1299-ben kelt esztergomi érsekségi okirat is említi. Elsőként ifj. Buchholtz György kutatta át 1719-ben, ő készítette el a barlang rajzát, megjelölve az eljegesedett és cseppköves részeket. Ezután a világ több tudósa is meglátogatta.

A barlang bejárata a Bašta (Bástya) nevű sziklában 840 m tengerszint feletti magasságban nyílik, kb. 90 méterrel a völgy feneke felett.
A barlang felmért járatainak hossza 1975 m, a látogatási útvonal hossza 650 m, a szintkülönbsége 50 m.

A bejárat és a kijárat azonos magasságban fekszenek, a távolság köztük csak 40 m. A levegő hőmérséklet a jeges részeken 0 °C körül mozog, míg a jégnélküli részek felé 1,3 – 5,7 °C-ig növekszik. A levegő relatív páratartalma 92 – 98 %.

A barlang jégképződményei az utolsó 500 év alatt jöttek létre. Cseppkőképződményeikkel látogatási túránkon rendkívül érdekes ötvözetet kínál számunkra.

A látogatási útvonal meredek szakaszokkal tagolt hatalmas folyóvíz alkotta járatokon vezet keresztül. Az útvonal első részeiben cseppkőképződmények láthatók, míg a második szakaszban jégképződményekkel találkozunk. A látogatási idő kb. 45 perc.

A cseppkő és jég kombinációja érdekessé teszi a túrát, amelyen a látogatók megismerkedhetnek a járatok és a képződmények keletkezésével, az eljegesedés feltételeivel, valamint a jég cseppkövekre gyakorolt hatásával. A barlangi járatok főképp ovális, folyóvíz által kialakított folyosókból és omlásos-kifagyásos termekből tevődnek össze.

A barlangban régóta ismertek különböző csontok maradványai. Legjelentősebbek a barlangi medve csontjai, amelyeket a 18. század első felében sárkánycsontoknak néztek. A barlangot ezért is nevezték Sárkány-barlangnak. Járataiban 8 denevérfajt is azonosítottak.

1924-ig szurokfáklyákkal, gyertyákkal és petróleumlámpákkal látogatták. 1951-ben, miután falépcsőket, új ösvényt és villanyvilágítást építettek ki benne, vált újra látogathatóvá.

A szintkülönbség valamint a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség megterheli a szervezetet. A barlangba lépés előtt ajánlatos megpihenni, hogy a szervezet alkalmazkodása a barlangi környezethez zökkenőmentes legyen. Ajánlatos a meleg öltözet és szilárd lábbeli.

Bővebb információk és forrás: www.ssj.sk ( magyar nyelvű oldal )

Képek: www.gonback.com, www.commons.wikimedia.org

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?