Mi került a szultán asztalára?

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A szultán konyhájában, egy-egy fogadás alkalmával több, mint 1000 szakács foglalatoskodott a finomabbnál finomabb ételek elkészítésén. Az ínyenc ételeket borssal, paprikával, sáfránnyal, szegfűszeggel ízesítették. Étkezések között cukorkákat, bonbonokat nassoltak, amelyeket fahéjjal és ánizzsal ízesítettek. Finomságok voltak az italok is, rózsaaromával ízesített víz, sörbet, és a vallási tiltás ellenére bor is került az asztalra.

Naponta kétszer, késő délután és kora este naplemente előtt összegyűlt a család az étkezéshez. A fő helyiségben étkeztek, nem ebédlőben és törökülésben foglaltak helyet. Az előkelő családoknál a ház ura és a hárem a család női tagjaival együtt külön étkeztek. Az ételeket nagy fa-, vagy fémtálcákon szolgálták fel, amelyet egy alacsony tartóra tettek, ez a safra, amely ma is használatos. Az előkelő családoknál réz, vagy fayance edényekből ettek közösen, a szultán asztalán arany- és ezüst edények valamint kínai porcelántálak is használatban voltak.

Étkezések alkalmával az oszmánok a földre ültek szőnyegekre, vagy párnákra. A felsőbb rétegek több fogásos menüje levessel kezdődött. A főétel hús volt zöldséggel és rizzsel (pilav), vagy töltött pástétommal (börek). Az iszlám által tiltott sertéshús kivételével bármilyen húst fogyasztottak, Isztambulban és a tengerparti vidékeken természetesen halat és a tenger gyümölcseit is gyakran tálalták fel. A húst lassú tűzön készítették és szerették a grillezett húst is (kebab).

A vaj és az olíva olaj is nagy szerepet játszott a főzésben. Nagy volt a választék a különböző zöldségekben.

Közös tálból ettek és egyetlen evőeszközük a kanál volt, amellyel a levest és a rizst ették. A kanál használatát higiéniai előírások szabályozták. A kanál elefántcsontból, vagy nemesfémből, esetleg fából készült. Az egyik végével ettek, a másik végével pedig merítették az ételt a tálból. Desszertként gyümölcsöket (dinnyét, szőlőt, almát, barackot, körtét, gránátalmát, datolyát, fügét), és süteményt (pl. baklava) ettek, ezt követte a kávé vagy a tea.

Tehát a kanalat csak a leveshez és rizshez használták, a többi ételt kézzel fogyasztották, s közben a kezüket szalvétával, ill. törlőkendőkkel tisztították. Ha útra keltek, akkor egy kis erre a célra használt tartóban vitték magukkal kanalukat. Étkezés után illatosított vízzel mostak kezet, majd a ház ura imát mondott.

A szultán ételeit egy külön részlegen főzték, külön konyhában készült a szultán anyjának az étke, és külön főztek a háremre, a dívánra (a birodalmi gyűlés tagjaira) és a kiszolgáló személyzetre. Ezenkívül külön konyhája volt az édességeknek is.

Sok ételt, amely a szultán asztalára került ma is változatlan formában fogyasztanak.

II. Mehmet (1451-1481) idejéből fennmaradtak feljegyzések arról, hogy 1473. augusztus hónapban mi mindent vásároltak a Topkapi szeráj konyhái számára: 3600 kg mézet, 544 csirkét, 61 libát, 24 kg sáfrányt, 116 kagylót, 87 rákot, 400 halat, közel 13 kg fűszerpaprikát, 14 kg olivaolajat, 648 db. tojást, stb.

Írásom a http://www.tuerkenbeute.de/the/the_son/BaklavaBorek_02_de.php oldal felhasználásával készült.

A következő finomság a baklava receptje http://www.turkinfo.hu/index.php?oldal=keres&&reszletek=talal&&tbl=hettema&&mi=3712

oldalról származik. Itt további érdekes információkat is találhatunk a baklaváról.

Baklava recept

Hozzávalók
500 g rétestészta; 3/4 csésze olvasztott, sótlan vaj; 2 csésze finomra vágott dió; 1 csésze finomra vágott mandula; 1/4 csésze cukor; 2 teáskanál őrölt fahéj; 1/8 teáskanál darált szegfűszeg; 2 evőkanál méz

Vajazzunk ki egy közepes tepsit és rakjunk az aljára 9 réteslapot. Mindegyiket kenjük meg olvasztott vajjal. Keverjük össze a diót, a mandulát a cukorral és a fűszerekkel és a keverék felét öntsük a réteslapokra.

Fedjük be 2 réteslappal, ezeket is kenjük meg az olvasztott vajjal, terítsük szét rajta a maradék diós keveréket, végül tegyük a tetejére a maradék réteslapokat szintén vajjal kenve. Szúrjuk át a felső réteget gyémánt alakban, és hintsük meg vízzel, nehogy a felső réteg összepöndörödjön. Közepesen meleg sütőben süssük 30 percig, majd tegyük melegebb hőfokra a sütőt és itt is süssük 30 percig.

Ha a teteje túl gyorsan elkezdene barnulni, fedjük le. Amíg sül készítsünk szirupot: cukor, víz, szegfűszeg, fahéj, citromlé keverékét főzzük össze. Amikor a cukor elolvadt, még 10 percig forraljuk, szűrjük le, majd hűtsük ki.

Amikor a sütemény megsült, vegyük ki és még a forró tetejét kenjük meg a hideg sziruppal. Néhány órát hagyjuk állni mielőtt felvágnánk.


Címfotó:

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/74/Palace_kitchens_Topkapi_2007_024b.jpg

A Galéria fotói:

http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=Special:Search&search=topkapi+kitchen&redirs=1&profile=default

Sok ételt, amely a szultán asztalára került ma is változatlan formában fogyasztanak.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?