Főoldal » Séta a vulkanikus hegyek ölelésében – Tapolca

Séta a vulkanikus hegyek ölelésében – Tapolca

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Balaton-felvidék nyugati végén helyezkedik el a Tapolcai medence, mely hazánk egyik legszebb kistája, közepén a névadó várossal.
Bármelyik hegyre felsétálva csodás kilátás nyílik a Balatonra és a környező vulkanikus eredetű hegyekre.

Az utak nagy részét a rómaiak építették, itt haladtak végig a kereskedők Rómából Aquincum felé, de Arrabonából (ma Győr) és Savariából (ma Szombathely) is könnyedén megközelíthető volt Tapolca.

Az első írásos emlékek az 1200-as évekből származnak, akkoriban azonban még Topulza néven emlegetik. A város nevének jelentése „meleg víz”, mely nyílván az itt fakadó meleg vizű forrásokra eredeztethető vissza.

Tapolca jól frekventált helyen fekszik, hiszen hét irányból fut be a városba közút és három irányból vasút, ezeknek az utaknak a találkozási pontja a város Fő tere. A Fő tér ősidők óta kereskedelmi központ. Számos régi kereskedőházat csodálhatunk meg itt, melyeket ugyan felújítottak az idő folyamán, e házak közt sétálva mégis a régi kisvárosi hangulat elevenedik fel előttünk.

A Fő téren áll a tapolcai születésű Kossuth-díjas szobrászművész, Marton László Kiskirálylány nevű alkotása, melyet lányáról mintázott. Kis sétát téve megérkezünk a Malompartra, ahol egy újabb alkotás, a Négy Évszak szoborkompozíció fogad minket.

A Malomparton további nevezetességekre bukkanhatunk, úgy, mint Marton László Galériája, az Iskolamúzeum, a római katolikus plébániatemplom, illetve az egykoron malomként ismert épület, melyben ma a Hotel Gabriella működik. Az épület oldalán látható malomkerék is egykori funkciójára utal.

Rövid sétával megérkezünk a Tavasbarlanghoz, mely Tapolca fő látványosságaként ismert. A barlangot 1903-ban kútásás közben fedezték fel, 1912-ben nyílt meg a látogatók előtt. A háború idején óvóhelyként használták. A bauxitbányászat miatt elapadt a barlang vize, ezért a korábban csónakázható rész száraz lett, és lépcsők kerültek kialakításra, hogy továbbra is látogatható legyen.

A bányászat beszüntetése után ismét feltelt vízzel, tehát egy kisebb szakaszon ma is lehetőségünk van körbecsónakázni. A barlangtól továbbhaladva a Köztársaság térre érkezünk. A tér közepén áll a Zabola község által 2004-ben adományozott Székelykapu, melyen áthaladva a Trianoni Emlékhelyhez érkezünk. Az itt elhelyezett Emlékharang minden nap délben és délután fél ötkor, a békediktátum aláírásának időpontjában megszólal.

A város könnyen megközelíthető, és az említett látnivalókon kívül még számos kinccsel büszkélkedhet. Aki kedvet kapott hozzá, látogasson el ide, nem mindennapi élményben lesz része…

Képek: Kovács Krisztina
További képek: www.hotelpelion.hunguesthotels.com, www.karpat-medence.hu, www.bfnp.nemzetipark.gov.hu, www.tapolca.hu

Online matematika kurzusok felső tagozatosok számára

3 csomagajánlattal készültünk a felső tagozatos diákok számára. Az online kurzusok nem csak a felvételire, de akár már az érettségire való készülésben segítséget nyújthatnak. Válaszd ki, hogy melyik csomagban rejlő tudásra van most a legnagyobb szüksége gyermekednek.
RÉSZLTEKÉRT KATTINTS IDE

KIEMELT AJÁNLATOK

KÉPES VAGY RÁ!
MATEKZSENI SZÜLETIK!
TE IS OKOS VAGY!
 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.

Vélemény, hozzászólás?