Főoldal » 2011. az agrárium eredményes éve

2011. az agrárium eredményes éve

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A siker számai a magyar mezőgazdaságban – megjelent az Agrárgazdasági Figyelő legújabb száma

A VM. Sajtóiroda tájékoztatója szerint a magyar gazdaság húzóágazata az agrárium – hangoztatta az év végén többször Orbán Viktor miniszterelnök és Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) főbb gazdasági folyamatokat és statisztikai eredményeket negyedévenként áttekintő periodikája megerősíti az állítást.

Az előzetes számítások alapján 2011-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátása 26%-kal nőtt. A bruttó hozzáadott értek 48%-kal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 75%-kal magasabb, mint 2010-ben.

A nemzetgazdasági exportból a mezőgazdasági- es élelmiszer-ipari termékek részesedése 8,4%-ra emelkedett az egy évvel korábbi 7,9%-ról. Az import 5,8%-os részesedése is 0,3%-kal magasabb, mint tavaly.

Az év elsõ három negyedévében 51 milliárd forint volt a mezõgazdasági gépberuházások értéke, ami 68 százalékos éves növekedés, míg alkatrészekre 16 százalékkal többet, 26,5 milliárd forintot költöttek.

A száraz és meleg őszi időjárás miatt az előző években megszokottnál korábban befejeződtek az őszi mezőgazdasági munkák.

Kukoricából 15 százalékkal több termett, mint 2010-ben. A gazdák 8,06 millió tonna kukoricát szállíthattak a magtárakba.

Burgonyából 529 ezer tonna termett 2011-ben Magyarországon. A kedvező időjárásnak köszönhetően az idei termésátlag hektáronként 6 tonnával több volt, mint tavaly, amikor 20,4 t/ha hozam mellett 488 ezer tonnát raktározhattak el a gazdák.

2011 tavaszán 15 ezer hektáron vetettek cukorrépát, amelyből a tavalyinál 21%-kal nagyobb területről 735 ezer tonnát szedtek fel. Ez 7%-kal haladja meg a tavalyi termésmennyiséget. A répa cukortartalma 17,7-18,9 között változik, ami igen magasnak számít.

A külkereskedelem kilenc havi adatai alapján jelentősen, mintegy 19 %-al nőtt az élő szarvasmarha exportunk, az import 11,7%-al nagyobb a tavalyinál.

Az élősértés-kivitel 2011 első kilenc hónapjában emelkedett, eközben az import 29 673 tonnával visszaesett. Élő sertést Hollandiából, Németországból és Csehországból importálunk, a kivitel iránya Románia, Szlovákia és Ausztria.

A sertésárak az előző évekhez hasonlóan, 2011-ben is követték az uniós árakat. A hazai termelésből származó vágósertés termelői ára az év első tizenegy hónapjában 10%-kal haladta meg a tavalyit. A sertések ára az élénkülő kereslet hatására szeptembertől folyamatosan emelkedett, így az árak év végi szezonális csökkenése az idén nem következett be.

A bejelentett juhvágások mennyisége a tavalyi év azonos időszakához képest 17%-kal csökkent, míg a baromfivágás 2011. I-III. negyedévben 115,9 millió darab volt, ami 3,8 millióval több, mint az előző évben.

Az AKI, hazánk legjelentősebb agrárökonómiai szellemi bázisa kettős szerepet tölt be. Tevékenységével egyrészt hozzájárul a gyakorlati kormányzati munka és az agrárpolitika tudományos megalapozásához, ugyanakkor – mint gazdasági és politikai érdekektől független kutatóintézet – tudatosan arra törekszik, hogy eredményeit az agrárgazdaság szereplői és partnerei számára hozzáférhetővé tegye.

Az Agrárgazdasági Figyelő III. évfolyam 5. száma itt olvasható.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.