Főoldal » 2011. az önkéntesség európai éve

2011. az önkéntesség európai éve

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Az Európai alapítvány az élet- és munkakörülmények javításáért c. cikke foglalkozik e témával bővebben.

Az önkéntesség  olyan érték, melynek hasznosságát, konstruktív jellegét és társadalmi kohéziós szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az Európai Unió méltán gondolta úgy, hogy a 2011-es „tematikus évet” az önkéntességnek szenteli, külön hangsúlyozva az aktív állampolgárság fogalmát. A 2011-es dátum szimbolikus jelentőséggel bír, hiszen 2001-et az ENSZ az önkéntesség nemzetközi évének nyilvánította. Az európai intézmények most ismételten szeretnék felhívni a figyelmet erre az Európa-szerte milliókat megmozgató tevékenységre, ezért a Bizottság javaslatára a Tanács a 2011. évet „Az aktív polgárságot előmozdító önkéntes tevékenységek európai évének” nyilvánította.

Az önkéntes munka olyan tevékenység, amelyet valaki kizárólag a saját elhatározásából vagy egy közösség érdekében végez embertársai számára anélkül, hogy ezért pénzbeli juttatást vagy bármilyen más közvetlen ellentételezést elvárna. Lényeges kérdés annak vizsgálata, hogy mennyire elterjedt az önkéntesség Európában, és ennek milyen hagyományai vannak. Nyilvánvaló, hogy Európán belül az egyes tagállamok között jelentősek a különbségek az önkéntességhez való hagyományos viszonyulás tekintetében: az önkéntes tevékenység fejlett kultúrája aránylag csupán kevés észak- és nyugat-európai tagállamban alakult ki, Dél- és Kelet-Európa legtöbb országában viszonylag alacsony szintű a részvétel.

Az Eurobarométer-felmérés eredményeire támaszkodva elmondható, hogy bizonyos országokban, mint például Hollandiában, Dániában és Svédországban az összes felnőtt több mint 50%-a végez önkéntes munkát, Görögországban, Portugáliában, Bulgáriában, Cipruson és Litvániában 20%-nál kevesebb ez az arány. A skandináv országokban tapasztalható magas részvétel arra vezethető vissza, hogy ezekben az országokban a magasan fejlett jóléti szolgáltatásoknak köszönhetően az emberek viszonylag több időt tudnak önkéntes tevékenységgel tölteni, mint azokban a tagállamokban, ahol az emberek hagyományosan a családi kötelezettségekből és nem a fizetett háztartási tevékenységekből vállalnak nagyobb részt.

A közép- és kelet-európai volt szocialista országok jó példái annak, hogy az önkéntességet milyen jelentős mértékben befolyásolják a politikai és társadalmi hagyományok. Az új tagállamok némelyikében az önkéntes és jótékonysági tevékenységekben való részvétel már meg is haladja az uniós átlagot, bár az országok között nagy különbségek mutatkoznak. Észtországban például a polgárok több mint 30%-a vesz részt önkéntes munkában, Magyarországon egy 2008-as országos felmérés szerint mindössze 11%-os a részvételi arány.

Megjegyzés: Sajnos e téren nincs mivel dicsekednünk. Sok tényező és körülmény játszik ebben közre.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.