Főoldal » 2012. az agrárium mozgalmas éve volt

2012. az agrárium mozgalmas éve volt

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A VM. Sajtóiroda közleménye szerint küzdelmes és mozgalmas volt az elmúlt 12 hónap a magyar mezőgazdaságban – összegezte Fazekas Sándor miniszter kedden az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottságában, éves meghallgatásán.

Az ágazat legjelentősebb gondjaként említette az aszályt, kiemelve, hogy a klímaváltozás belföldi hatásainak enyhítésére a kormány gyors és hathatós intézkedéséket hozott. Ezek között említette a földalapú agrártámogatások kifizetésének előrehozását, ami 157 milliárd forintot tesz ki, az állatjóléti kifizetések forrásainak 10 milliárd forinttal történt megnövelését.

Az elmúlt év fontos feladatai közé sorolta Fazekas Sándor a földtörvény elkészítését, a széleskörű társadalmi konzultációt követően. A jogszabály alapján földet Magyarországon csak helyben lakó földműves – mezőgazdasággal élethivatásszerűen foglalkozó ember – vásárolhat, illetve bérelhet.

Elfogadta az Országgyűlés az agrárkamarai törvényt, amely felöleli a teljes ágazati gazdálkodói kört: szemben a korábbival, most a kamara tagsága több százezer lesz.

Fazekas Sándor beszámolt arról is, hogy a tárca átalakította a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) működését, és létrehozta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalt (NÉBIH) annak érdekében, hogy az élelmiszerlánc ellenőrizhető legyen az elejétől a végéig, a termelők és a fogyasztók érdekében.

Az eredmények közé sorolta, hogy mintegy ezer nyertes már van a földbérleti pályázatokon. Emellett elkészült a sertésstratégia, amely révén több mint 2 milliárd forintos többletforráshoz juthat az ágazat jövőre. A tárca dolgozik a 2 millió hektár osztatlan közös tulajdon rendbetételén is.Kedvezőnek látja azt is, hogy az ágazat jövő évi költségvetése összességében eléri a 834 milliárd forintot, ami 17 százalékkal több az ideinél.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.