Főoldal » 2014. a családi gazdaságok éve

2014. a családi gazdaságok éve

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A FAO azt javasolja, hogy 2014 legyen a családi gazdaságok éve – jelentette ki José Graziano da Silva, amikor Fazekas Sándorral tárgyalt. A FAO 2012. januárjában hivatalba lépő főigazgatója arra kérte a vidékfejlesztési minisztert, hogy Magyarország támogassa a kezdeményezést az ENSZ fórumain.

A VM. Sajtóiroda közleménye alapján a magyar tárcavezető örömmel támogatja a FAO javaslatát, hiszen az új kormány 10 évre szóló vidékstratégiája is nagy hangsúlyt helyez a családi gazdaságok megerősítésére. Fazekas Sándor elmondta: az Unió Közös Agrárpolitikája (KAP) hatalmas erőfeszítéseket tesz azért, hogy a mezőgazdasági termelés fennmaradjon és az emberek megélhetést találjanak vidéken. A két pilléres támogatási rendszer a termelést és a vidékfejlesztést is ösztönzi. Uniós támogatás nélkül nem működne a rendszer, veszélybe kerülne a világ élelmezése is. Köztudott ugyanis, hogy az uniónak jelentős az élelmiszer kivitele. Európa és Magyarország célja is fokozni a termelést mind mennyiségben mind minőségben – hangsúlyozta Fazekas Sándor.

A főigazgató méltatta az Unió és Magyarország vidékfejlesztésben elért sikereit. A FAO főigazgatója számít a magyar tapasztalatokra, mert mint mondta, Latin-Amerikában és más fejlődő régiókban óriás területek maradtak lakatlanul, mert a vidéki lakosság megélhetés hiányában  a városokba vándorolt. A KAP sikeres támogatáspolitikája jó alapot adhat  a FAO hasonló programjaihoz.

A tárgyaláson Fazekas Sándor elmondta, hogy a magyar kormány meghosszabbítja azt az ösztöndíj programot, amely a FAO égisze alatt 2007 óta működik hazánkban. A programban eddig 100 hallgató kezdte meg a tanulmányait, és már 29-en diplomát is szereztek (agrármérnöki, kertészmérnöki, növényorvosi, állatorvosi).

A FAO-VM együttműködés kiterjed fejlesztési projektek finanszírozására is. Magyarország a jövőben 2,5 millió dollár értékben segíti a kevésbé fejlett országokban az élelmezésbiztonságot és a fenntartható vidékfejlesztést. A projekttervek elkészültek, kivitelezésük a jövő év elején megkezdődhet.

A FAO (Food and Agriculture Organization of the United Nations) az ENSZ egyik legnagyobb hagyományokkal és legtöbb projekttel rendelkező szakosított szervezete, amely élelmezéssel és mezőgazdasággal foglalkozik.

A FAO mellett több más ENSZ szervezet is foglalkozik mezőgazdasági és élelmezési kérdésekkel, közülük a legfontosabbak: a Világélelmezési Program (World Food Programme), az ENSZ legnagyobb élelmiszersegélyező szervezete, a Nemzetközi Mezőgazdasági Fejlesztési Alap (International Fund for Agriculural Development – IFAD).

Magyarország a 70-es évek eleje óta vesz részt aktívan a FAO tevékenységében. A FAO Alapokmánya (Basic Text) rögzíti az alapítók szándékait, a Szervezet küldetését. E szerint az alapító államok együtt és egyenként kötelezettséget vállalnak arra, hogy mindent megtesznek a táplálkozás és az életszínvonal emelése, a termelés hatékonysága és az élelemelosztási rendszer javítása, valamint a vidéki lakosság életfeltételeinek jobbítása céljából, hogy ily módon járuljanak hozzá a világgazdaság gyarapodásához, az emberiség éhezéstől való megszabadulásához.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.