Főoldal » A bárányhizlalás gyakorlata

A bárányhizlalás gyakorlata

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A hazai, hagyományosan igen visszafogott juhhús-fogyasztás, jó minőségű termékek esetében nem indokolt, de különösen nem igazolható az ízletes és kiváló minőségű bárányhúsra vonatkozóan, melynek termelése így többnyire a jelentősen időszakos exportpiachoz kötött. 

A bárányok hízlalásának alapvető módjai a tejesbárány hízlalás és a pecsenyebárány hízlalás. A tejesbárány hízlalás módszerével főleg juhtejjel, 8-9 hetes életkorra a bárányok 14-18 kg-ot érnek el. Rendszerint kevés granulált báránytápot is etetnek a tej mellett. A tejesbárány, megfelelő takarmányozás mellett, jól izmolt, kellően telt húsformákat mutat. Húsa ízletes, porhanyós. 

Felhasználása főleg szezonálisan, húsvéti időszakban szokásos, rendszerint exportra. A bárányokat 5-6 hetes korban, 10-12 kg súlyban érdemes elválasztani, és hízóba állítani. Azonos csoportból a nagyobb súlyban választott bárányok kedvezőbb súlygyarapodást érhetnek el. A kosbárányokat nem kell ivartalanítani, mert ivarérés előtt, 140-150 napos korban értékesítésre kerülnek. A jerkebárányok általában 120 napos korig hízlalhatók gazdaságosan. 

A pecsenyebárány hizlalás módszerével könnyebb és nehezebb súlyú pecsenyebárányokat állítanak elő. A könnyebb bárányok 28-35 kg súlyúak, gyors-hizlalásuk 150 napos korban befejeződik. A nehezebb bárányok 150 naposnál idősebbek és 35 kg körül van a súlyuk.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.