Főoldal » A biológiai sokszínűség nemzetközi napja

A biológiai sokszínűség nemzetközi napja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

1994-től A BIOLÓGIAI SOKSZÍNŰSÉG NEMZETKÖZI NAPJA december 29-én volt, de 2000-ben az ENSZ közgyűlésének határozta értelmében, a következő évtől minden év május 22. napján rendezik meg, mivel ezen a napon fogadtak el egy erről szóló egyezményt. A világnap alkalmat ad arra, hogy a figyelem a biodiverzitásra és az ehhez kapcsolódó területekre irányuljon.

A biológiai sokszínűség a természetben található gazdag és változatos életformákat jelenti. A GEO arra figyelmeztet, hogy a világ különféle növény- és állatfajai közül sokat a kihalás súlyos veszélye fenyeget. Sok faj már el is veszett.

A Természetvédelmi Világszövetség (TV) több más szervezettel összefogva nyilvánosságra hozta a veszélyeztetett és kihaló félben lévő fajok „vörös listáját”, amely csaknem 45.000 faj helyzetének leírását tartalmazza. Első pillantásra a számítások alapján a veszélyeztetett fajok száma némileg csökkent. Csakhogy a szerkesztők jegyzete egyértelműen megállapítja, hogy a fajok legtöbbje inkább a veszélyeztetettség felé sodródott: 223 faj állapota változott a listán, és ezek 82%-a került közelebb a kihaláshoz.A TV nyilvánosságra hozta az „átfogó értékelést” is, mely minden emlős faj helyzetét elemezte.

Az értékelés szerint az emlősök 22%-át fenyegeti a kihalás, és 15%-uk jövőbeli jóléte ismeretlen. A kétéltűek helyzete még rémisztőbb: 31%-uk van veszélyben, és 25%-uk helyzete bizonytalan. Más családok státusza is kétségbeejtő: a gyíkok 24%-a, a rákok 32%-a számít veszélyeztetettnek. Ráadásul ezek az adatok a legutóbbi globális felmelegedési hullám előtt készültek. Egy másik kutatásból az is kiderült, hogy a madarak 35%-a, a kétéltűek 52%-a és a meleg-vízi korallok 71%-a ” különösképpen érzékeny” a felmelegedésre. Előző évben a Nemzetközi Klímaváltozási Bizottság, amely a globális felmelegedést tanulmányozta az ENSZ országaiban, közölte hogy a fajok 20-30%-a halhat ki, ha a hőmérséklet emelkedés globálisan eléri a 2 fokot. Az is kiderült, hogy a melegedés üteme ezerszer gyorsabb most, mint mielőtt az emberiség elkezdte a környezet szennyezését.

A levegő, a víz, a talaj és a sokféle élő szervezet egyedi keveredését hozza létre a természet valamely környezeti rendszerben, hogy egymással kölcsönhatásban támogassák egymást. Ha elpusztítjuk az ökoszisztémákat, önmagunkat pusztítjuk el. Az erdőirtás, a túlzott mértékű halászat és vadászat, az erdőtüzek, a levegőszennyezés és a modern mezőgazdasági gyakorlat mind hozzájárulnak az élőhelyek elpusztításához.

A tudósok bolygónkon 1,75 millió állatfajt tartanak számon, és további 5-100 millióra becsülik az eddig nem jegyzett fajok számát! Egy helytálló nézet 12,5 millióra becsüli.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.