Főoldal » A Bisel programról…

A Bisel programról…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A „Bioindikáció az iskolai oktatásban” témájú környezetvédelmi programot 1998-ban mutatták be Belgiumban, Magyarországon 2001-ben került bevezetésre.

A program fő célja az oktatási intézmények bevonása élővizeink „jó állapotba” való hozatalának, illetve a „jó állapot”-ban való megőrzésének folyamatába.

A BISEL bioindikáció az iskolai oktatásban című program 2001. márciusában a Dráva konferencián indult el hazánkban 15 középiskola részvételével.

A jelenlegi együttműködő felek (Földművelésügyi Minisztérium, Herman Ottó Intézet, Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság) elhatározták, hogy újraépítik, illetve újraindítják a bioindikációval és számítógépes kommunikációval foglalkozó BISEL környezetvédelmi programot és hálózatot.erdőgazdálkodás

Az FM államtitkára beszédében a víz fontosságára hívta fel a figyelmet: „Földünk 70%-a víz, de csak 3% édesvíz, és 1%-a felszíni édesvíz. Éppen ezért fontos, hogy óvjuk ezek állapotát, hiszen a vizes élőhelyeken a fajok populációja fokozatosan csökken.” A BISEL-nek a középiskolai oktatásban nagy előnye bármely más európai vízminőség-vizsgálati módszerrel szemben, hogy gyors, könnyű és nem igényel különösebb szaktudást, sem nagy beruházást.

A Földművelésügyi Minisztériumnak fontos célja, hogy a minisztérium által fenntartott agrár-szakképző intézményekben a saját tantervükhöz és szakspecifikus képzési programjaikhoz illeszkedve a környezettudatosságra és fenntarthatóságra nevelés szempontjai megjelenjenek a mindennapi nevelő-oktató munkában. Az intézmények jelentős része csatlakozott az Ökoiskola programhoz, amely egyúttal egyfajta tanúsítványa is ennek a szemléletnek. A tanulók az intézményi tangazdaságokban és tanüzemekben maximálisan betartják a környezetvédelmi, élelmiszerbiztonsági, valamint állatvédelmi szabályokat. Az egészségnevelés jegyében pedig a tanüzemekben a saját maguk megtermelte egészséges alapanyagokból kiváló minőségű késztermékeket állítanak elő.

A PROGRAM CÉLJA

1. A bioindikáció középiskolai oktatásban való használatának elősegítése.

2. Az Internet használatának a biológia és a szakmai (környezetvédelem, erdészet, stb.) oktatásban való támogatása.

3. A középiskolai környezeti nevelés számára egy olcsó, de rendkívül hatékony módszer népszerűsítése.

4. Ma már nélkülözhetetlen szakmai ismeretek nyújtása a szakképzésben (lásd Tisza katasztrófa).

5. Bioindikációs oktatási modul kidolgozása a középiskolák részére.

6. Bioindikációval foglalkozó akkreditált tanártovábbképzés alapítása és indítása.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.