Főoldal » A Búgatás és a Fiaztatás időpontja

A Búgatás és a Fiaztatás időpontja

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

         a búgatás, illetve a fiaztatás időpontja:

      A sertés tenyésztés jövedelmezősége érdekében kocáinkat minél gyakrabban fiaztassuk. Évi egyszeri fialással a született malacok értéke nem fedezi a kocatartás költségeit. A kocák évi 1, 5-szeri fiaztatásával 25%-os, évi kétszeri fiaztatásával mintegy 40%-os abrak-megtakarítás érhető el.

      A sertés vemhességi ideje 3 hónap, 3 hét és 3 nap (114-116 nap). A vemhes koca nagyobb táplálóanyag-szükségletének kielégítéséről a jó malacozás és malacnevelés érdekében folyamatosan gondoskodni kell.

      A kocák mielőbbi ivarzása érdekében a malacokat 28-35 napos korukban válasszuk le. Akkor biztonságos a választás ha a malac már szilárd takarmányt fogyaszt, ezért minél hamarabb szoktassuk hozzá a szilárd takarmány fogyasztásához. A kocákat a választás utáni 3-10. napon jelentkező ivarzáskor búgassuk be az évenkénti kétszeri elletés, valamint a nagyobb fialási forgó végett.

      A fialási forgót úgy számítjuk ki, hogy a vemhesség napjának számához (116) hozzáadjuk a szoptatási napok számát (30), és a szoptatás befejezésétől az újbóli fogamzásig eltelt napok számát (3-10), majd az év összes napjainak számát (365) osztjuk ezen összeggel, vagyis például: 365/116+30+8=365/154=2, 3.

1000 kocás telepnél: törekedjünk a havi 240-260 koca búgatására, inszeminálására, mert akkor ha kb. 80% -os fialási aránnyal számolva ez 192-208db fialást jelent havonta. Lehetőleg minden héten ugyanazon a napon válasszuk le a malacokat, a megfelelő munkaszervezés érdekében.

Következő részben szó lesz a vemhes és szoptató koca takarmány adagjairól, és a szópós malacok kezeléséről!

 

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.