Főoldal » A C-vitamin felfedezője…

A C-vitamin felfedezője…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Google nyitólapján világszerte narancskompozíció látható, utalva a C-vitamin felfedezésére és tisztelegve a Nobel-díjas magyar orvos, Szent-Györgyi Albert emléke előtt.

Szent-Györgyi Albert Budapesten született 1893. szeptember 16-án, 1917-ben szerzett orvosi oklevelet a Budapesti Tudományegyetem Orvostudományi Karán. Az első világháború után külföldi tanulmányutakat folytatott, Cambridge-ben kémiából is doktorátust szerzett. Ezután az Egyesült Államokban dolgozott, ahonnét Klebelsberg Kunó kultuszminiszter hívására 1930-ban hazatért és 1945-ig a szegedi tudományegyetem orvosi vegyészeti intézetének professzora, majd 1945 és 1947 között a budapesti tudományegyetem orvos karának biokémia professzora volt.

Ekkor azonban elhagyta Magyarországot és a Boston melletti Woods-Hole-ban telepedett le, ahol 1962-ig az Egyesült Államok Izomkutató Tudományos Intézete tengerbiológiai laboratóriumának igazgatója, 1962 és 1971 között a Darthmouthi Egyetem professzora volt. Kapcsolatait mindig fenntartotta Magyarországgal, az 1960-as évektől rendszeresen hazalátogatott. 1986. október 22-én hunyt el Woods Hole-ban.

Szent-Györgyi Albert volt az egyetlen magyar Nobel-díjas tudós, aki magyarországi tudományos tevékenységéért kapta meg a legmagasabb elismerést. A sejtlélegzést tanulmányozva talált ismeretlen anyagot a mellékvesében, amelynek sikerült megállapítania összetételét, és hexuronsavnak nevezte el. Az anyagot citrusfélékből is elő lehetett állítani, ám igen kis mennyiségben. A tudósnak végül a szegedi paprikából sikerült olyan mennyiségben kivonni az általa felfedezett anyagot, amely már megfelelő volt a tudományos vizsgálat céljára.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.