Főoldal » A curry…

A curry…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével. A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet.

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a curry egy “egyszerű” fűszer, mint például a majoranna, a kakukkfű vagy a bazsalikom, azaz egy fűszernövény friss vagy szárított változata.

A curry fűszerkeverék, állandó alkotórészei: chili, mustármag, kömény, őrölt kurkuma és friss currylevelek. Egyes országokban más-más fűszerekkel is harmonizálják, de az alaprecept ugyanaz.

A világon leggyakrabban az indiait használják, hiszen India a minőségi fűszerek hazája.

A XIX. században Közép-Amerikába bevándorolt hinduk az Antillákon is meghonosították. Ez a változat annyiban tér el az alapkeveréktől, hogy ánizsmagot és fahéjat is tartalmaz.

A félreértések elkerülése végett a curry por (ejtsd: köri) nem keverendő össze a curry-vel (ejtsd: kari), mely utóbbi nem az indiaszerte elterjedt fűszert, hanem a szószos elkészítési módot jelöli.

A curry por a brittek találmánya, hogy az indiai konyha jellegzetes fogásait könnyen, a legkisebb fáradozás nélkül tudják az asztalukra tenni.

A legelterjedtebb sárgás curry a kurkumától kapja a színét, erősségét pedig a csilipaprika szabályozza.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.