Főoldal » A Dow Seeds kukorica vetőmag az idén is bizonyított

A Dow Seeds kukorica vetőmag az idén is bizonyított

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Dow Seeds korai és szuper korai kukoricái korán elvetve előnybe hozzák a termelőt. Az aszály idejére már megtörténik a megtermékenyülés, és akár hetekkel korábban tervezhető a betakarítás – természetesen megfelelő víztartalom mellett.

A három éve indított “Korai koncepció” a magyarországi természeti és gazdasági adottságok mellett nyújt kedvező és alternatív lehetőséget a kukorica termesztésével foglalkozóknak.

Az idei aszályos időjárás sok helyen jelentősen mérsékelte a várt és remélt kukorica átlaghozamokat. Voltak akik ennek ellenére kedvező termesztési eredményekről adhatnak számot.

Erről kérdeztük Iván Jánost és fiát.

„ A hajdúsági lösz és a nyírségi homok határán lévő területen gazdálkodunk, átlagosan 14-16 AK-ás földeken, összesen 76 ha-on egy 8000 ha-os erdőtömb közepén. Az erdő közelsége sajátos mikroklímát teremt a területeinken, ami markánsan befolyásolja kukoricatermesztésünket. 

A késő őszi betakarításra a párás levegő negatív hatással van. Van úgy, hogy a harmat még a déli órákban is megmarad! Egy korai dér az aznapi, vagy akár a másnapi betakarítást is meghiúsítja. Ezért a mi számunkra rendkívül fontos a korai, augusztus végi-szeptember eleji betakarítás. Évek óta próbálgatjuk a korai éréscsoportba tartozó hibrideket. 

Idén a Dow Seeds MT 261- es kukorica hibridjére esett a választásunk Szokol Attila, a Dow Seeds kereskedelmi képviselőjének ajánlására. 

A kukorica számunkra meglepő eredményt hozott, a már korábban kipróbált hibridekkel szemben.  Igen korán, már augusztus 28-án el tudtuk kezdeni a betakarítást 23%-os szemnedvesség mellett, ami a mi körülményeink között rendkívül jónak mondható. 

Az MT 261-es  kukoricával 76 ha átlagában 9,25 t/ha (14%) eredményt értünk el. 

Mondanom sem kell, a terményt pedig prémium áron tudtuk értékesíteni, hiszen ekkor még nem szoktak kukoricát aratni a környéken, és a jó minőségű takarmánykukoricára nagy a kereslet augusztus végén, szeptember elején. 

Nagyon meg vagyunk elégedve az MT 261-es kukoricával; és jövőre senki sem tud lebeszélni arról, hogy újra ezt a hibridet válasszuk! „

A szakember – Szokol Attila – az alábbiakban foglalta össze az említett hibrid főbb jellemzőit: “Az MT  261 egyike a legmegbízhatóbban teljesítő hibrideknek, ezért is a legnépszerűbb Dow Seeds termék. Minden évjáratban és termőhelyen jó szerepel. Jól tűri a tavaszi hideg időjárást, korán, alacsony talajhőmérsékletnél már vethető. Jól fejlődik még alacsony hőmérséklet esetén is. Kompenzáló képessége kimagasló. Kedvező évjáratban a két csövet szinte egyidőben hozza a hibrid. Koraisága és korai vethetősége miatt kiváló előveteménye lehet az őszi kalászosoknak. Kiváló vízleadásának köszönhetően már szeptember első felében alacsony szemveszteséggel betakarítható.”

Néhány jellemző tulajdonságát az alábbi táblázatban mutatjuk be:

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.