Főoldal » A fiatal gazdák a jövőben kiemelt támogatásokra számíthatnak

A fiatal gazdák a jövőben kiemelt támogatásokra számíthatnak

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A VM. Sajtóiroda és MTI tájékoztatója szerint a következő európai uniós költségvetési ciklusban, 2014-2020 között a fiatal gazdálkodók további támogatásokra számíthatnak, ez azt szolgálja, hogy minél többen válasszák élethivatásul a gazdálkodást, a mezőgazdasági tevékenységet – mondta V. Németh Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Az államtitkár hangoztatta: alapvető fontosságú a magyar mezőgazdaság jövője szempontjából is a fiatal gazdálkodók arányának növelése. A magyar agráriumban kijelölt hosszú távú célok csak a generációváltás nyomán valósíthatók meg, így válhat a magyar mezőgazdaság innovatívabbá, korszerűbbé, ezért a szaktárca kiemelten kezeli a fiatal gazdák arányának növelését a mezőgazdaságban.

A magyar gazdálkodók mintegy 6-7 százaléka 40 év alatti.A magyarországi fiatal gazdálkodók – hozzávetőlegesen 3.300-an – az elmúlt években mintegy 36 milliárd forintnyi úgynevezett fiatal gazda támogatáshoz jutottak. A fiatal gazdák támogatását az Európai Unió is a kiemelt programok között szerepelteti.

Ennek érdekében a tervek szerint a következő költségvetési ciklusban a fiatal gazdálkodók a beruházásokhoz, a különböző eszközközbeszerzésekhez kapható, átlagosan 45 százalékos támogatáson felül 20 százalékos többlettámogatáshoz juthatnak.

A magyar szaktárca tematikus alprogramokat is indít a fiatal gazdálkodók segítésére. Ilyen lesz egyebek között a rövid élelmiszerlánc-projekt, valamint a fiatal gazda alprogram.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.