Főoldal » A fiatal gazdálkodók induló támogatásának ellentmondásai…

A fiatal gazdálkodók induló támogatásának ellentmondásai…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A Fiatal gazdák induló támogatása program 1998-ban indult Magyarországon első alkalommal, nemzeti forrásból, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium kezelésében, 30%-os támogatási intenzitással finanszírozva az induló gazdaságok beruházásainak megvalósítását.

A támogatás szükségességét a mezőgazdasági termelők elöregedése indokolta. A nemzetközi tendenciához hasonlóan Magyarországon is megfigyelhető a mezőgazdasági tevékenységet főfoglalkozásként (teljes munkaidőben) végző munkaerő egyre kedvezőtlenebb korösszetétele, elöregedése. Az egyénileg gazdálkodó gazdaságvezetők átlagéletkora 55 év.
Az agrárgazdaság jövője szempontjából fontos, hogy fiatal, jól képzett és felkészült vállalkozók, gazdaságilag életképes üzemet hozzanak létre, melyek munkahelyet is teremtenek.

A hazai forrású fiatal gazda támogatás 5 éves ciklusa alatt közel 400 kezdő agrárvállalkozó jutott vissza nem térítendő támogatáshoz.

A nemzeti program folytatásaként, 2004-2006 között az Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Operatív Program keretében elindult a „Fiatal gazdálkodók induló támogatása” című pályázati lehetőség.
A 100%-os, vissza nem térítendő, 25.000, illetve 30.000 € mértékű, egyösszegű tőkejuttatás, és kamattámogatott hitelfelvételi lehetőség révén támogatást lehetett igényelni a mezőgazdasági termelő tevékenység feltételeinek kialakítására, valamint a mezőgazdasági termelő tevékenység költségeire, beleértve a gazdaság teljes körű átvételét is. A támogatott pályázatok száma 2005-2006. évben együttesen 278 db volt.

2007-2013 között, az Egységes Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap (EMVA) keretén belül, új feltételekkel ismét lehetőség nyílt a kezdő agrárvállalkozók részére induló támogatás igénybevételére.
Az eltelt időszakban többszörösére nőtt a pályázók száma, ugyanakkor ezt nem követte a cél megvalósítását szolgáló pénzösszeg növekedése. Ez drasztikusan növelte az elutasított pályázatok számát. Példaképp: korábbi időszakban 40-45 %-os nyertes pályázattal szemben 2009. évben a nyertes pályázatok száma a 20 százalékot sem érte el! Számszerűen: 2009. évben -kerekítve- 6200 pályázat került benyújtásra, ebből 1000 db a nyertes pályázat. Riasztóan alacsony szám, amely elkeseredést és meg nem értést kelt a fiatalokban.

2010. évben a pályázat kiírására – forráshiányra hivatkozással – nem került sor.

2011. évben az eredeti terv szerint szeptember 15-ei indítással kellett volna a minisztériumnak a pályázatot kiírnia. Erre nem került sor. Hivatalos indoklás nélkül a jelenlegi információk szerint 2011. IV. negyedévében várható a pályázat megjelentetése.
Ehhez kapcsolódóan – nem hivatalos információ – erre a célra legfeljebb 1,5 milliárd forint áll a rendelkezésre, de nagy esélye van annak is, hogy ez az összeg jóval 1 milliárd forint alatt lehet.

Mindez azt vetíti előre, hogy ismétlődni fog a 2009. évi feszültség terhes, visszás pályázatatási rendszer.
Ennek negatív kihatása hosszú távon éreztetni fogja hatását, ezért a szakminisztériumnak stratégiailag kiemeltnek kell tekintenie e kérdés haladéktalan, sürgős megoldását és az ehhez szükséges forráskeret többszörösére növelését.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.