Főoldal » A fordított adózásról…

A fordított adózásról…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A mezőgazdasági áfacsalások visszaszorítása érdekében július 1-étől a gabonafélék, az olajos magvak és a fehérjenövények értékesítésekor a fordított adózás szabályait kell alkalmazni. Az erről szóló törvényjavaslatot nagy többséggel fogadta el az Országgyűlés.

A fordított áfa bevezetése a tisztességes piaci szereplőket hozza versenyhelyzetbe az áfa-csalókkal szemben. Az intézkedés fehéríti a gazdaságot, és átláthatóvá teszi a gabonakereskedelmet. Becslések szerint a fordított áfa alkalmazása évente mintegy 10-15 milliárd forinttal növeli a költségvetés áfabevételeit.

A fordított adózásnál az eladó nem számít fel áfát, azt a vevőnek kell megfizetnie közvetlenül az államnak. Ez a technika hozzájárul a mezőgazdaságban jellemző áfa-csalási módszerek visszaszorításához.

A fordított adózást a gabona-, az olajosmag- és fehérjenövény-kereskedelemben vezetik be, így a kukoricára, a búzára, az árpára, a rozsra, a zabra, a tritikáléra, a napraforgómagra, a repce- és olajrepcemagra, valamint a szójababra lesz érvényes. A változtatások július 1-jén – kétéves átmeneti időszakra – lépnek hatályba.

Az elfogadott törvény növeli az adóhatóság ellenőrzési tevékenységének hatékonyságát is azzal, hogy új adatszolgáltatási kötelezettséget ír elő, amelyet azoknak az adóalanyoknak kell teljesíteni, akik a fordított adózás hatálya alá eső terméket értékesítenek vagy szereznek be.

A mezőgazdaságban előforduló csalások olyan nagyságrendet értek el, ami zavarja az ágazat normális működését, rontja a gazdálkodók versenyképességét és rombolja az adómorált. Szakértői becslések szerint Magyarországon a gabonaágazatban a feketegazdaság aránya 30 százalék körüli.

Megjegyzés: A fordított áfával kapcsolatos intézkedés önmagában nem elégséges, de első lépésnek jó. Az új rendszertől sokat várunk: arra számítunk, hogy a kifejezetten csalás céljára létrehozott vállalkozásokat felszámolják, vagyis tisztulni fog a piac, hiszen az új viszonyok közt nem fordulhat elő az eddig megszokott csalástípus. Hosszabb távon az áfa csökkentése jelenthet megoldást, az ugyanis ma fenntarthatatlanul magas.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.