Főoldal » A gabonafélék februári ára…

A gabonafélék februári ára…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

2014. februárjában 2,65%-ot csökkent a magyar gabonafélék együttes ármozgását kifejező Magro Gabonaindex (MGX) és a hónap végén 10166,56 ponton állt a Magro.hu mezőgazdasági piactéren.

Az index, valamint a publikált napi felvásárlási kukorica- és búzaár minden, a gabonakereskedelemben érintett termelőnek, felvásárlónak és feldolgozónak nagy segítséget jelent, hogy jó üzleteket tudjon kötni.

A negatív mozgást elsősorban a kukorica okozta, mely termény átlagos felvásárlási ára 3%-ot esett. Ezt nem tudta ellensúlyozni a búza és zab árának jelentős, valamint az árpa árának enyhe emelkedése sem.

A kukorica még a hónap elején hirtelen esett a jelenlegi 46 ezer forintos árszintre, azóta stagnál. Csak emlékeztetőül: a kukorica ára 12 hónappal ezelőtt 35%-kal magasabb volt a mostaninál. Akkor is így volt és most is sok termelő kivár az eladással. Akkor a 62 ezer forintos árnál is jobbat vártak, most a 42 ezer forintos árnál magasabbat remélnek.

A piac nagyon élénk, nagy a verseny. A búza ára ugyanakkor, kisebb megtorpanásoktól eltekintve, egyenletesen nőtt idén az év második hónapjában. Egyértelmű emelkedő trend figyelhető meg. Általában a világpiacon és hazánkban is a keresleti piac húzza az árakat, amit a közeljövőben csak felerősíthet az ukrán belpolitikai krízis. A világ egyik legnagyobb gabona-exportőre ugyanis kiszámíthatatlanná vált. Kérdéses az ottani szállítmányok sorsa. A termény átlagos felvásárlási ára 54 742 Ft/t volt a piactéren. (f: Magro.hu)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.