Főoldal » A háztáji gazdálkodás segítése…

A háztáji gazdálkodás segítése…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

A VM. Sajtóiroda tájékoztatója szerint várhatóan jövőre kialakul a kiskertet művelők számára szakmai segítséget nyújtó háztáji agronómusok hálózata Magyarországon – jelentette be a vidékfejlesztési miniszter.

Ma mintegy 200 ezer hektárra tehető a zártkertek teljes területe Magyarországon. Ezeket a kis parcellákat azonban nem szabad maradékszámba venni.A háztáji gazdálkodás elsorvasztása egyértelműen káros jelenség volt.

A nagy kereskedelmi láncok a rendszerváltás óta leszoktatták a kiskert műveléséről és az otthoni állattartásról az embereket, mondván, olcsóbb a boltban megvenni a húst, a zöldségfélét és a gyümölcsöt. Gondot okoz azonban, hogy a háztáji gazdálkodás folyamatosságából kiesett 15-20 év, és ezzel együtt a szaktudás egy része is elveszett.

A kiskertek többlettermését elsősorban a helyi piacokon és a gyermekétkeztetésben lehet és érdemes értékesíteni. Ezekre jelenleg is van igény, a biotermékek iránti érdeklődés pedig dinamikusan növekszik. A sikeres piacra jutás feltétele a kapcsolatok kiépítése a gazdatársadalom és a helyi vendéglátók, étkeztetők között.

Számos példa igazolja, hogy megfelelő marketingmunkával “trendivé tehetők” a helyi termékek. Fontos cél, hogy a szolgáltatási és gasztronómiai kínálat egyedi jellegének erősítése mellett bővüljön a klasszikus falusi magánszálláshely-kínálat, ugyanis hiány van olyan szállásadókból, akik nem csupán “elhelyezést, hanem vendéglátást és gondoskodást” is nyújtanak.

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.