Főoldal » A helyi közösségek szerepe…

A helyi közösségek szerepe…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Kultúrnövényeink genetikai sokfélesége egy kincsesláda, amelynek megőrzése nem csupán a génbankok feladata. Alapvető szerepet játszanak benne azok a gazdálkodók és helyi közösségek is, amelyek a sokszínűséget egy élő rendszerben – gazdaságokban és kiskertekben termesztve – tartják fenn és teszik elérhetővé a mindennapjainkban.

A Védegylet által megjelentetett kiadvány esettanulmányokon keresztül mutat be néhány olyan hazai kezdeményezést, melyek tevékenységükkel aktívan hozzájárulnak tájfajtáink megőrzéséhez. Az esettanulmányok kiválasztásának fő kritériumai között szerepelt a kezdeményezések közösségi és innovatív jellege. A példák önfenntartó és árutermelő kezdeményezéseket is tartalmaznak, és felölelik a növényfajok és fajták széles választékát. A kiadványból megismerhetjük többek között a Szövetség az Élő Tiszáért Egyesület (SZÖVET), a Gyümölcsész Hálózat, a Biokultúra Egyesület a Polyán Egyesület és az Agricomplex Kft. által végzett munkát.

A bemutatott példák fényt derítenek arra, hogy a gazdálkodók és a helyi közösségek miként járulnak hozzá az élelmezési és mezőgazdasági célú növényi genetikai erőforrások megőrzéséhez és fejlesztéséhez Magyarországon. Megtudhatjuk, hogy milyen hajtóerők mozgatják őket és milyen tényezők befolyásolják törekvéseik sikerességét.

A kiadvány letölthető a Védegylet honlapjáról:

http://www.vedegylet.hu/index.php?page=news&news_id=1493

Nyomtatott példány igényelhető a csilla@vedegylet.hu e-mail címen.

(forrás: Magyar Élőfalu Hálózat, fényposta: namzi@tvn.hu)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

HOZZÁSZÓLÁS

Ha nem hagy nyugodni az, amit a cikkben olvastál, akkor nyugodtan írd meg kérdésed vagy észrevételed kommentbe. Így szerzőnk könnyen tud neked válaszolni.