Főoldal » A HÉTKÖZNAPI KÖRNYEZETTUDADOSSÁG

A HÉTKÖZNAPI KÖRNYEZETTUDADOSSÁG

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Rohamosan fejlődő világunkban egyre fontosabb a környezettudatos magatartás, a környezetért felelős életvitel kialakítása.

Aki szereti a természetet, szereti környezetét.  Aki szereti környezetét, az óvja, félti és gondoskodik róla. A fő cél az ember és a környezeti viszonyok harmóniájának megteremtése.

Mindennapi életünk során környezettudatosságunkat szinte észrevétlenül erősítjük, ha odafigyelünk az alábbi témákra.

I.                    Esővízgyűjtés, hasznosítás

Aki igazán szereti a természetet és hosszútávon gondolkodik, az már a háza megtervezésénél gondol a csapadékvíz korszerű hasznosítására. A csapadékvíz gyűjtése és hasznosítása több szempontból is lényeges:

          A csapadékvíz felhasználásával lágy víz áll a rendelkezésünkre, mely mind a kert öntözésénél, mind a háztartásban a mosógépünk üzemeltetésénél óriási előnyt jelent.

          Másik fontos szempont a gazdaságosság, hisz e rendszer működtetésével a háztartásban szükséges vízigény  50 %-át előállíthatjuk. Az egyre emelkedő víz- és csatornadíjak mellett ez egy igen lényeges szempont.

          Földünk ivóvíz-készlete mindinkább csökkenőben van, így az esővíz hasznosításával a környezetvédelem szempontjából is nagy lépést tehetünk előre.

 

A leggazdaságosabb megoldás, ha az esővízgyűjtésről-és elvezetésről már házunk tervezésekor gondoskodunk, hiszen ezzel megspóroljuk az utólagos beépítés költségeit. Házunk vízgépészeti kivitelezését célszerű úgy megoldani, hogy az alkalmas legyen az esővíz háztartási célú felhasználására, vagyis a WC-öblítést és a mosást ezen összegyűjtött, megtisztított esővízzel tudjuk üzemeltetni.

Az esővíz szűrése ez esetben egy többszörös finom szűréstechnikán megy át, mely biztosítja, hogy a mosás számára tiszta, lágy vizet kapjunk, ezáltal lényegesen kevesebb mosószer felhasználására van szükségünk, ráadásul még a mosógépünk élettartamát is megnöveljük.

Az esővízgyűjtés egyik legjobb módszere a 100 % polietilénből készült esővízgyűjtő tartályok talajba történő telepítése, mely hosszú távú megoldást biztosít gazdaságos vízfelhasználásunkra. Ezen telepítéssel kapcsolatban szeretnénk egy-két gyakorlati tanácsot adni.

Tervezéskor a tartályok nagyságát alapvetően 3 tényező határozza meg:

  • az épületben az üzemeltetés vízszükséglete (tapasztalat szerint 75 liter személyenként és naponta , WC és mosógép használata esetén)
  • az esővíz összegyűjtésére rendelkezésre álló tetőfelület nagysága
  • a helyi átlagos csapadékmennyiség

Az ajánlott biztonsági tartalék (cca. 21 nap) figyelembevételével ideális esetben egész évben elegendő esővíz áll rendelkezésre. Nagyobb területű kert locsolása esetén ezen felül kiegészítés szükséges. A szükséges űrtartalom gyakorlati kiszámítási módja:

Pl.:személyek száma x napi vízszükséglet biztonsági tartalék =   6.300 liter

      4 személy                 75 liter                       21 nap

Azaz egy 4 személyes háztartásnál a szükséges esővíz mennyiségét egy 6.500 literes tartály fedezi.

Amennyiben valaki úgy gondolja, hogy az esővizet csupán kertje öntözésére, valamint kocsijának lemosására szeretné alkalmazni, ebben az esetben is megéri egy földbe építendő tartályt telepíteni, hisz kertünket ebben az esetben is a kemény kútvíz, vagy a klórozott vezetékes víz helyett egy lágy, mészmentes vízzel tudjuk öntözni

Ha kertünk öntözésére elegendő egy kisebb űrtartalmú tartály telepítése, és a már kész ház és kert esetében meg szeretnénk menekülni a földbetelepítés utólagos munkálataitól és költségeitől, ebben az esetben inkább felszíni tartályt javaslok. A ház stílusának megfelelően különböző, dekoratív megjelenésű esővízgyűjtők állnak rendelkezésre, melyek környezetünk szépségét  tovább fokozzák.

 

II.                  Esővíz elszikkasztása

Az esővíz korszerű elszivárogtatása egyre sürgetőbb feladat. Igen fontos szempont, hogy a csapadékvíz nem terhelheti csatornarendszerünket. A hirtelen, nagy mennyiségben lezúdulő esővizet el kell vezetnünk egy olyan rendszerbe, ahol azt összegyűjthetjük, majd elszikkaszthatjuk. Erre kiválóan alkalmasak a szikkasztó alagutak, melyeket soronként, a kívánt űrtartalom elérésének megfelelően tetszőleges számban összekapcsolhatjuk. Egy-egy elem 300 liter víz befogadására alkalmas, így egy 150 m2-es tetőfelületről lezúduló víz elvezetését ill. elszikkasztását egy lazább szerkezetű talajminőség esetében mintegy 8-10 alagút összekapcsolásával oldhatjuk meg. Amennyiben egy olyan szikkasztó rendszert szeretnénk kialakítani, amely fölött később akár nehéz gépjárművekkel is szeretnénk közlekedni, ajánlatos szikkasztó tömböket telepíteni, melyek több emelet magasságban egymásra építhetők.

A szikkasztott területek felett műanyag gyeprácsok telepítésével is kialakíthatjuk a füves területet, ahol gyepünk – a folyamatos vízellátásnak köszönhetően – hosszú ideig zöld maradhat. Ezzel növelhetjük kertünk zöld felületét.


III.                Komposztálás

A komposzt értékes kincs, felhasználható a virágágyások, pázsitok, a szobanövények virágföldje számára egyaránt. Javítja a talaj szerkezetét, növeli légáteresztő és vízfelszívó képességét, megakadályozza a talajeróziót, és csökkenti a mesterséges talajjavító szerek alkalmazását. A komposztálás által csökken a lerakott hulladék mennyisége, így csökkenthető a hulladékgyűjtés és – kezelés által okozott környezetkárosítás mértéke is. Komposztáló használatával a háztartási szemetünk akár 30-40%-át  újrahasznosítjuk, ezáltal hozzájárulunk környezetünk és jövőnk védelméhez!

Kiváló minőségűek és jól használhatók az Eco-King és Thermo-King komposztálók, melyek egyszerűen és gyorsan – szerszám használata nélkül – összeszerelhetőek. Az oldalrészeket egyszerűen egymásba kell illeszteni, majd a tetőt rápattintani. A komposztáló felállítása és használata előtt ki kell választani a legmegfelelőbb helyet.  A hely kiválasztásánál ügyelni kell arra, hogy a komposztáló a lakóháztól és a veteményes kerttől kényelmesen elérhető helyre kerüljön.

A komposztálással nem csak közvetlen környezetünknek, de Bolygónknak is hasznára lehetünk

…és még spórolunk is a virágföldön, a különböző tápoldatokon!

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.