Főoldal » A hitelezés kérdőjelei…

A hitelezés kérdőjelei…

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.

Szinte lehetetlen a hitelfeltételeket teljesíteni

A vg.hu tájékoztatása szerint egyre nehezebben jutnak hitelhez a kis- és középvállalkozások. A válság elhúzódása miatt egyre stagnáló külföldi és csökkenő belföldi keresletre számíthatnak. Növekvő kockázataik és a bankok dráguló forrásai miatt egyre szigorúbb feltételeknek kell eleget tenniük.

Mélyponton van a beruházási kedv, borúlátóak a vállalkozások a válság elhúzódása miatt, a belföldi piacra termelő cégek aggódnak a fogyasztás visszaesése okán; továbbá e szektorban aktuálisan komoly bizonytalanságot okoz a nettó munkabér megőrzéséhez szükséges béremeléssel kapcsolatos kormányrendelet.

Kevés a hitelképes cég Magyarországon – mondta a Világgazdaságnak Lovas Emese, a Commerzbank üzletfejlesztési igazgatója. Szerinte több ágazatban messze elmarad a bevétel és a finanszírozási igény a válság előttitől és a hitelezés lassulása a gazdasági növekedés gátja lehet, mert nem csak a hitelképtelen cégek nem jutnak forráshoz. Szerencsére azonban vannak kedvező tapasztalatok is, például a gépiparban, autóiparban és vegyiparban működő ügyfeleiknél.

Gyakran a kevés hitelképes vállalkozás sem jut hitelhez a szokásos finanszírozójától, mert a bankok hitelező készsége nem egyformán szilárd – véli Soltész Gergő, az FHB Bank vezérigazgató-helyettese. Ezért tapasztalatuk szerint a jóval nyitottabbak lettek a bankváltásra a vállalkozások.

A finanszírozások jelentős drágulásával kell számolni  a Sopron Bank elnök-vezérigazgatója szerint.  Hiányzik ugyanis az a likviditás, amely eddig külföldről folyt be a magyar pénzügyi szektorba.

Nagyon eltérő a kkv szektorban működő egyes cégek helyzete – vélik az Erste Bank szakértői. A fejlődő export piacokra termelő vállalkozások kilátásai kecsegtetőek, viszont a hazai piacra termelő vállalatok a csökkenő kereslet miatt borús jövőre számíthatnak.

A kkv-szektort az átlagosnál jobban megviselte a válság, mert korábban is az alultőkésítettség volt rá jellemző – vélik az UniCredit Bank szakértői. Ők is azt tapasztalták, hogy szektor egészében tisztulási folyamat ment végbe, amely várhatóan folytatódik.

A válság nyomán bankok elvárásai egységesedtek, kezdő és gyengébb vállalkozás számára ma nehéz finanszírozáshoz jutni, a prosperáló vállalkozások száma pedig csökkenőben van – állítja a  K&H Bank kkv marketing főosztály igazgatója. Szerinte a kkv szektort hitelkínálati oldalról nem lehet mobilizálni, olcsóbb források, átvállalt kockázatok nem pótolják a hiányzó piacokat.

Az ügyfelek elsősorban a támogatott hiteleket keresik, valamint az olyan a likviditás finanszírozásához kapcsolódó lehetőségeket, mint például a faktoring. A bankok részéről pedig továbbra is a fokozott kockázattudatosság a jellemző Így átfogóbb hitelcél- és hitelképesség vizsgálatokra számíthatnak a vállalkozások.

Folyósított kkv-hitelek*
Év Éven túli, Éven belüli Összesen
2008 588 1120 1708
2009 273 1225 1499
2010 289 1161 1449
2011 273 827 1100
Bankoktól, I. félévbe, milliárd forint
(Forrás: PSZÁF, Giczi J.)

MEGOSZTÁS

Ha tetszett a cikk, akkor nyugodtan oszd meg ismerőseiddel, valószínű ők is örülni fognak neki.